28. maj 2008

Di Morrissey: BARRA CREEK

Zgodba se dogaja v Avstraliji. Začne se v domu ostarelih, leta 2003, kamor pripeljejo glavno junakinjo, osemdesetletno gospo Lorno zaradi Alzheimerjeva bolezni. Še pred napovedanim "pozabljenjem" želi Lorna razčistiti s svojo preteklostjo. S spomini se vrne v leto 1963. V avstralskem severnem Queenslandu, v divji, nedotaknjeni pokrajini, leži ob reki Barra Creek farma družine Monroe. Pri njih se, kot vzgojiteljica, zaposli dvajsetletna novozelandka Sally Mitchell, ki je odrasla v bogati družini. Nenadoma se znajde v popolnoma tujem svetu, na farmi, ki jo vodita mogočni John Monroe in njegova stroga žena Lorna. Na Barri Creek se Sallyjino življenje za vedno spremeni. Delo s tremi dečki ji je izziv in veselje, vzljubi širjave, reko in Monroejevo družino. Doživi tako grozo divjine kot tudi prečudovite trenutke, ko najde moškega svojega življenja. Lorna pa pozna strašno resnico.

Več preberi na http://www.zalozbamis.com/zen/index.php main_page=product_info&cPath=67_85&products_id=246

Miš, 2005 ; 485 str.

Lauren Weisberger: HUDIČEVKA V PRADI


Delo me je zelo zabavalo, ker je bil svet visoke mode zame vedno zanimiv ambient. V njem se namreč dogaja zgodba junakinje Andree. Kot novinarka prvič vstopi v luksuzne prostore revije Runway na Manhattnu in o tem svetu ne ve še ničesar. Ni še slišala za svetovno znano modno revijo in njeno razvpito urednico Mirando Priestly, katere pomočnica je postala. Hitro se uči, da je v službi obvezno, da nosiš čevlje z najmanj osem centimetrsko peto. Zave se, da vlada okoli nje anoreksija, saj je vsaka ženska, ki ni anoreksična že debela. Spozna privilegije take službe, ki ti omogoča, da si obiske masažnih salonov in obleke plačaš s službeno kartico. Po drugi strani pa te nečloveško muči Mirandina s svojimi kapricami, klici sredi noči itd...kava ohladi. Miranda je poosebljena hudičevka.
Po knjigi je bil posnet istoimenski film, kjer je v vlogi Mirande blestela Meryl Streep.


Učila International, 2008; 461 str.

Sabine Kuegler: OTROK DŽUNGLE

Sabine Kuegler je otrok džungle, ker je preživela otroštvo na Zahodni Papui med divjimi, ljudožerskimi domorodci in bila ena izmed njih. Ko se je pri sedemnajstih letih preselila v Švico, se je počutila, kot bi jo izgnali iz raja. Ves čas je hrepenela po vrnitvi. Ko se po dolgih letih vrnila, se je dežela že spremenila. Domorodci so trpeli pod indonezijsko tiranijo, ljudje so izginjali in umirali, življenja Papuancev so bila ogrožena. Ljudstvo se je borilo za svobodo proti krutemu sovražniku. O tem boju svetovna javnost ji hotela nič vedeti ali kaj ukreniti. Sabine je zdaj odrasla, zrela ženska. Na svoja številna vprašanja išče odgovore, a iskanje resnice je nevarno. Klic džungle je ganljiva pripoved o ženski, ki išče svoj prostor v svetu. To je zgodba o vrnitvi v izgubljeni raj.


Učila International, 200; 346 str.

Senait G.Mehari: OGNJENO SRCE


Pretresljiv avtobiografski roman Senait, ki se je rodila v današnji Eritreji v času državljanske vojne. Oče je zbežal ter zapustil ženo in otroka, njena mati pa je nekaj tednov po porodu hčerko zaprla v kovček. Dojenčico je smrti rešila soseda. Senait je morala v sirotišnico, od tam jo je po skoraj petih letih k starim staršem odpeljala teta, ki se je izdajala za njeno mater. Vendar to družinsko življenje ni trajalo dolgo, saj se je morala vrniti k očetu, kjer je bila vsak dan pretepana. Med nemiri državljanske vojne, je oče Senait in njeni polsestri izročil uporniški vojski. Senait je postala deklica vojakinja . Zgodba Ognjeno srce je življenjska zgodba mlade ženske, ki je z izjemnim pogumom kljubovala zlorabam. Danes Senait podpira humanitarne projekte v svoji domovini in se bori proti zlorabi otrok v vojaške namene.


Učila International, 2006; 329 str.

Alexandra Gray: DESET LJUBIMCEVŠe en ženski roman o ženski, ki išče srečo, oziorma moškega, ki bi jo osrečil. Junakinja nam predstavi svojih deset različnih moških. Med njimi so: Devičnik, Odvetnik, Lord, in Milijarder itd..Med iskanjem Pravega moškega, pa spozna, da je prvi človek, ki se ga mora naučiti ljubiti, ona sama.

Lahkotno, simpatično poletno branje.Učila International, 2006; 317 str.

27. maj 2008

Cameron West: PRVA OSEBA MNOŽINE


Preden si prebral knjigo, si mislil, da so trilerji najbolj grozni. Potem spoznaš, da so najbolj grozne resnične zgodbe.

Knjiga Prva oseba množine je namreč pretresljiva avtobiografska pripoved Camerona Westa. Pri tridesetih letih se je soočil z boleznijo, imenovano disociativna osebnostna motnja. West je bil prej uspešen poslovnež, srečno poročen, imel je enega sina. S pomočjo žene in terapevtov mu uspelo v sebi identificirati 24 osebnosti različnih starosti in obeh spolov, ki je vsaka po svoje pripovedovala o tem, kako je bil avtor kot majhen deček žrtev incestnih zlorab. Da je kljub tej travmatični izkušnji v vsakdanjem življenju normalno živel oziroma preživel, je dogodke iz zgodnjega otroštva z disociacijo izbrisal iz zavestnega spomina. Avtor je opisal svoje doživljanje bolezni in poskuse, da bi jo obvladal. Pri tem sta mu bila v neizmerno pomoč žena in sin. Knjigi dajejo dokumentarno vrednost risbe in zapisi drugih njegovih osebnosti, predvsem otrok. Te presunljivo prikazujejo neznane globine naše psihe.

Tuma, 2005; 328 str.

Sarah Dunant: ROJSTVO VENERE( roman o ljubezni, umetnostiin izdajstvu v renesančnih Firencah)
Roman Sarah Dunant je postavljen v renesančne Firence, v 15. stoletje, ko so mesto pretresali politični in verski nemiri, vključno s kugo. Glavna junakinja je Alessandre, najmlajše hčere bogatega trgovca z blagom, ki jo od vrstnic loči prodoren razum, drznost in velika strast do slikarstva. Rojstvo Venere ni naključno izbran naslov za ta roman, v katerem je avtorici uspelo zgodovinska dejstva prepričljivo preplesti z domišljijo.


Učila International, 2006; 497 str.

Marie Gray: ŽGEČKLJIVE ZGODBE (sedem porednih pripovedk)

Erotična literatura, ki je ravno prav žgečkljiva, v času, ko so na voljo mnogo bolj neposredni mediji in bo kljub vsemu vzburila tudi vaše možgane.


Meander, 2002; 158 str.

James Patterson: V PAJKOVI MREŽI


Kot marsikateri pisatelj krimičev, ima tudi Patterson svojega junaka, v tem primeru Alexa Crossa, ki je bralcu iz primera v primer bolj simpatičen, saj je vse bolj in bolj prepoznaven človeški lik. Se pravi, da imamo v knjigi nov primer Alexa Crossa. V mestu brutalno umorijo mlado žensko, njeno najstniško hčer in triletnega sina. Istočasno na osnovni šoli, kamor so vpisani otroci premožnejših staršev, učitelj ugrabi devetletno hčer slavne igralke in njenega sošolca, ki je sin finančnega ministra. Alex Cross in njegov partner dobita v preiskovanje oba primera. Ali sta primera povezana? Lokalna oblast seveda hoče prioritetno rešiti primer, kjer so vpleteni premožnejši sloji. Ali je to kaj novega? Ne, niti v knjigah.


Mladinska knjiga, 2005; 506 str.

Allison Pearson:LE KAKO JI TO USPE?

Temu, da je knjiga razprodana , se ne gre čuditi. Znano je namreč, da so najbolj vnete bralke ženske. In ni bilo dolgo tega, ko se nobena pisateljica, ki je kaj dala nase, ne bi priznala, da piše ženske romane za točno določeno ciljno publiko: ženske. Danes pa je nastalo že nekaj prav izvirnih del prav te sorte, ki je včasih veljalo za trivialno literaturo.

Kate Reddy je poslovna ženska, upraviteljica skladov in mamica dveh otrok, žena in ženska z gromozanskim pomanjkanjem časa in neskončno veliko obveznostmi, ki jih obvladuje s presenetljivo spretnostjo, ki je njenim najbližjim včasih povsem nerazumljiva. V nenehnem hitenju z enega sestanka na drugega razmišlja o strankah, preverja sporočila na računalniku in prenosnem telefonu, hiti v šolo po otroka, predeluje tovarniške kekse v domače, pregleduje borzna sporočila in ob tem razmišlja še o seksu. In če temu dodamo še šefa, nesramno varuško, uglajeno zgrožene moževe starše, zahtevna otroka in internetnega ljubimca, dobimo knjigo, polno humorja, v kateri se najde vsaka sodobna ženska.Allison Pearson je dolgoletna kolumnistka londonskega Evening Standarda in Daily Telegrapha, nagrajena za najboljšo kritiko in najboljši intervju leta, ob tem pa še pisateljica, žena, mati in ženska, ki si v življenju želi nekaj trenutkov samo zase.
Meander, 2004; 371 str.

26. maj 2008

Amélie Nothomb:S STRAHOSPOŠTOVANJEM


Amélie Nothomb, hčerka belgijskega diplomata, je velik del svojega življenja preživela s starši na Daljnem vzhodu. V otroštvu se je borila z anoreksijo, vendar je v sebi našla moč in bolezen premagala. S knjigo S strahospoštovanjem je dosegla svetovno slavo. Prevedena je v 26 jezikov. Zanjo je prejela veliko nagrado Francoske akademije.

Pripovedovalka obožuje Japonsko, želi si tam živeti in se zaposliti v družbi Jumimoto. Doštudirala je tokijski poslovni jezik. Takoj po prihodu naredi slab vtis. Njena nadrejena, gospodična Fubiku Mori, (ki je pri svojih letih še vedno neporočena, kar je za Japonko sramota), ji dodeli delo. Najprej pisanje pisma. Nalogo opravi neuspešno. Sledi “opravilo častitljivega čaja”. Pregreši se, ko med klanjanjem govori v japonskem jeziku. Želi se pritožiti, a tega ne more storiti. V podjetju vlada hierarhija. Ne sme razmišljati s svojo glavo. Navodila so jasna in vse mora narediti tako, kot je ukazano, brez ugovorov. Ko je sama razrešila problem, je bila ošteta zaradi samoiniciativnosti. Fotokopije, ki jih pridno dela, so večkrat vržene v koš. Ko ji dodelijo delo, ki bi ustrezalo njenim inteligentnim sposobnostim, vloži vanj nadčloveške napore; sproži pa grmenje predpostavljenega, da je individualist. Razmišlja, da bi dala odpoved, a jo veže enoletna pogodba. Poleg tega se noče osramotiti. Vztraja in pada vse niže. Končno pristane kot čistilka v stranišču. Najnižje. Da ji čas hitreje mine, veliko razmišlja o Japonski in njeni družbi, o sebi, o čustvih, o pravilih, navadah, običajih; tradiciji. Pridobi si izkušnje, ob katerih postane močnejša in večja. Poskuša razumeti Japonsko, deželo, ki jo ima rada. "

Amelie Nothomb, ena najbolj cenjenih sodobnih pisateljic v francoskem jeziku, v romanu z avtobiografsko tematiko S strahospoštovanjem ("Po starem japonskem cesarskem protokolu je bilo zapovedano, da se na cesarja obrneš ' s strahospoštovanjem," piše v trenutku, ko resnično ne more več zdržati v družbi Jumimoto in se za Japonce nepredstavljivo poniža ter da odpoved) opisuje svet sodobnih Japoncev, ljudi, ki živijo in dihajo za podjetje, oropani grozote in sramote, ki je individualizem.

"Mislim, da bi kdor koli na mojem mestu dal odpoved. Kdor koli, razen Japonca," ugotavlja Amelie, ko dejansko pristane na dnu. Pri čiščenju stranišč. In Amelie ni Japonka, zato tik pred iztekom enoletne pogodbe obupa. A še vedno občuduje prelepi obraz Fubuki Mori in njeno neizprosno držo, hkrati pa se boji korporativne pošasti – iz njenega pogleda veje strahospoštovanje. Potem, ko je Amelie Nothomb 7. januarja 1991 dala odpoved pri japonski družbi, v kateri je delala skoraj eno leto, je leta 1992 izšel njen prvi roman Hygiène de l'assassin. Leta 1993 je prejela pismo iz Tokia z besedilom: "Amelie-san, čestitam. Mori Fubuki." Pri pismu, ki jo je zelo razveselilo, jo je najbolj očaralo to, da je bilo napisano v japonščini.


Vale-Novak, 2001; 57 str.

Mikhal Snunit:PTICA V DUŠI

Knjiga, ki je zelo podobna Malemu princu. Je brezčasna, a o njej je težko kaj povedati, saj jo bolj čutimo kot pa razumsko dojamemo. Skratka, najbolje, da jo preberemo, njen obseg je minimalen, skrčen na 44 strani. O njej so zapisali knjižničarji v rubriki Priporočamo tako:


"V nemirnem času živimo. Mi in naši otroci. Najbrž se nam največkrat zdi težko, ko skušamo otroke učiti strpnosti do drugačnih, kot so oni sami. Skušamo jim povedati, kako različni smo ljudje. Da si tega niti nismo krivi sami. Največkrat citiramo Malega princa, kadar želimo, da so pozorni na mehkobo in ranljivost v človeku. Poskusimo kdaj s Ptico v duši. Blizu je otrokom in odraslim. S posebnimi besedami pove bistvo vsakega človeka na svetu: v vsaki duši stanuje ptica in vsaka je drugačna od druge. Nekateri jo slišimo ves čas, drugi skoraj nikoli. Tretji spet enkrat samkrat v življenju. Prisluhnimo ji."
Vir: http://www.ce.sik.si/glavni87.htm


Preberi več na: http://www.mladina.si/tednik/200315/clanek/knjige-03/

Mladinska knjiga, 2006 ; [44] str.

Joanne Harris: PET ČETRTIN POMARANČE


Joanne Harris je britanska pisateljica. Dogajanje v romanu Pet četrtin pomaranče postavi v slikoviti francosko podeželje. V staro razpadajočo hišo se vseli skrivnostna vdova Simon, ki nezaupljive vaščane omehča s slastnimi palačinkami. Te pa imajo prepoznaven okus - spominjajo na kuho Mirabelle Dartingen, ženske, ki so jo vaščani skušali za vedno izbrisati iz svojega spomina. Kdo je torej skrivnostna vdova Simon? Zakaj je na stara leta prišla nazaj v Les Laveuses? In kakšna je njena povezava z Mirabelle Dartingen, eno najbolj nenavadnih zločink prejšnjega stoletja? Skozi dramatično pripoved, ovito v opojne vonjave francoske kuhinje, se počasi razkriva skrivnost, povezana z odraščanjem treh otrok v francoski vasici med drugo svetovno vojno pod okupacijo Nemcev. Obubožana družina se je naivno zapletla z mladim nacističnim vojakom, ki bogati s pomočjo črnega trga, kar je bilo zanjo usodno. Zato so družino izgnali iz vasi in obsodili sodelovanja s sovražnikom. Prijetno branje za prihajajoče počitnice.

Joanne Harris je avtorica desetih romanov, med njimi Čokolade, po kateri je bil posnet istoimenski film.
Učila International, 2005; 349 str.


Velma Wallis: ŽENICI (aljaška legenda o izdajstvu, pogumu in preživetju)

Avtorica Velma Wallis je bila rojena leta 1960 na Aljaski. Trdo življenje, s katerim se je spoprijemala že od rane mladosti, jo je izklesalo, utrdilo in izoblikovalo trdno željo po pisanju.

Rada je poslušala staro legendi, ki so si jo Indijanci na Aljaski pripovedovali iz roda v rod in se odločila, da jo zapiše.

Legenda pripoveduje o dveh ostarelih ženskah, ki ju je njihov rod pustil same sredi mrzle pokrajine. Ker sta bili stari in bolni, sta jim bili samo v breme. V trdem, krutem boju za življenje ni prostora za ostarele, slabotne, ki Eskimi izpostavijo. To so njihovi nenapisani zakoni.

Ko si nekoliko opomoreta od presenečenja, se odločita, da se ne bosta predali usodi. Pogumno se odpravita na pot, premagujeta vse ovire, napredujeta korak za korakom. Dolgoletne izkušnje jima koristijo, saj so jima izostrile občutke za nevarnost, ju usposobile za trezno in preudarno razmišljanje. Brez vsakršne pomoči si znata v nemogočih razmerah ukresati ogenj, najti in urediti prebivališče, se dokopati do hrane. Pomagata si, ko omaga ena, jo hrabri druga. Ne data prilike porazu. Zmagata in svojemu plemenu, ki je med potjo zašlo v težave, pomagata. To jima da zadovojstvo in še večji ponos.

Knjiga, ki vam bo ostala v spominu za vedno.

Več na http://www.ce.sik.si/Poskusiva.htm


Vale-Novak, 1997; 141 str.

Ildikó von Kürthy: NOČNA TARIFA (ženski roman)

Zabavno poletno branje IIdikó von Kürthy, ki je novinarka nemškega tednika Stern. Napisala je slikovit ženski roman, ki ironično in z veliko mero sarkazma raziskuje žensko dušo. Glavna junakinja je Cora Fein, ki ima samo sebe za se sama sebi zanimiva. Stara je triintrideset let in prepričana, da je največja modrost ta, da ve, da moškega po prvem seksu nikoli ne smeš poklicati, če ga želiš še kdaj videti. Zato čaka na njegov klic več ur. Naposled bi se reklo, da kdor čaka dočaka. Njeno življenje se spremeni po nočni tarifi.

Učila International, 2005; 150 str.

Dan Brown: DIGITALNA TRDNJAVA
Dan Brown je sodobni mojster kriminalk, pa na katero koli področje se že poda. Digitalna trdnjava je roman v digitalnem okolju, okolju elektronske pošte in svetovnega spleta. Vznemirljiva zgodba o ameriški varnostni agenciji in mogočnem računalniku za dešifriranje je napisana na osnovi resničnih dejstev, zato sproža vprašanja o pravici posameznika do zasebnosti v času vsesplošnega nadzora, ko živimo pod zoomom kamer. Najbolj osupljivi deli romana so resnični.

Susan Fletcher je glavna kriptografinja v varnostni agenciji in zanjo ni nerešljive šifre. Pretresljiva odkritja pa jo potegnejo v vrtinec nevarnih skrivnosti in laži. Kmalu ne more zaupati nikomur več. Spozna, da se ne bori le za varnost domovine, temveč za lastno življenje in življenje moškega, ki ga ljubi. Seveda ne manjka srečen konec. Napeto branje.

Mladinska knjiga, 2005; 365 str.

25. maj 2008

Stephen King: IZTERJEVALEC


Na fotki ni izterjevalec, ampak Stephen King, mojster grozljivk. Tudi Izterjevalec je knjiga, ki je ne moremo odložiti. Med njegove najboljše spadajo zame še Mačje pokopališče, Hujšaj, Zelena milja. Vprašam se, od kod jemlje navdih. Mene je med branjem vsake knjige pošteno strah, a je ne morem odložiti do konca.

Več na http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_King

Obzorja, 1997; 228 str.

Gaby Hauptmann:IŠČEM IMPOTENTNEGA MOŽA


Včasih se zgodi, da je kakšna knjiga namenjena izključno ženski ciljni publiki. Menim, da jo že zaradi naslova, ne bi za živo glavo v roke prijel noben moški, kaj šele prebral. V resnici je knjiga hudomušna in nabrita ter se ponorčuje iz stereotipov o obeh spolih. Glavna junakinja Carmen Legg da v časopis oglas, da išče inteligentnega moškega, s pogojem, da je impotenten. To misli seveda smrtno resno, saj je sita tega, da moški želijo že na prvem zmenku žensko samo spraviti v posteljo. Oglas je prava uspešnica, kandidatov se javi v izobilju. Neverjetno, a ko Carmen v enem izmed kandidatov najde moškega svojega življenja, se njena zahteva po impotentnosti spremeni v največjo težavo. Želi si popolne ljubezni, vključno s tisto med rjuhami vred. Konec je seveda pravo in popolno presenečenje, ki izzove največ smeha. Gaby Hauptmann je napisala udaren ženski roman, ki večno temo "kako naj najdem pravega" obravnava duhovito in nemalokrat ironično. Prijetno, lahkotno počitniško branje z na plažo, kadar ste jezni na svojega partnerja.Učila International, 2006 FIZIČNI OPIS............ : 314 st. ; 20 cm

James Patterson: SAMANTHINA PISMA JENNIFERNavidezno preprost roman v pismih, ki pa ga priporočam ne le jaz, ampak vsak, kdor ga je prebral. V delu se prepletata dve veliki ljubezenski zgodbi različnih generacij, babice in vnukinje.


Več preberi na
http://www.mladina.si/tednik/200515/clanek/kul-knjige--danijel_voncina/Miš, 2005; 259 str.P. Melissa : PRED SPANJEM SI STOKRAT SKRTAČIM LASE

Razvpitost knjige, ki jo je napisala "kao"16 letnica in pretresla puritansko krščansko italijansko okolje, me je pritegnila k branju. A po moje je delo deležno predvsem moških bralcev in superlativov, ki se naslajajo nad trdo erotiko, ki je na meji s pornografijo. V glavem gre za seks na 100 in en način, vendar daleč od mojstrov take literature. Moško fantazijo verjetno dodatno vzburja to, da naj ni jo napisala "pokvarjena" mladoletnica in naj bi razkrivala ženske fantazije. Če tudi bi bilo to res, pa 100 ljudi sto čudi, velja za to knjigo še toliko bolj. Knjiga je bila proglašena za najboljši italijanski prvenec zadnjih desetih let, ki je hkrati postal mednaroden založniški fenomen.


Več prebri na http://dickyhardy.blogspot.com/2008/01/parfum.html
in na http://www.emka.si/article.aspx?emka1docid=92977


Mladinska knjiga, 2005; 161 str.

Noëlle Châtelet: DEKLICA IN SONČNICE

"Deklica in sončnice je zadnji roman iz trilogije, v kateri se pisateljica Noëlle Châtelet loteva v literaturi večkrat prezrtih tem, kot so staranje, ljubezen v starih letih in - otroška ljubezen.

Ali je ljubezenska zgodba dame v modrem, stare mame šestletne Matilde, vzrok,
da se deklica prepusti ljubezni s sedemletnim Rémijem? Rémi in Matilda se imata rada preprosto in predano, kot se znajo imeti radi majhni otroci. Igre postanejo rituali, polni čutnosti, trenutki prinašajo zaslepljenost in včasih obup ... Mala Matilda pokaže prvo otroško ljubezen, ki je nikdar ne pozabiš.

Noëlle Châtelet s svojim romanom, ki slavi živo rumenino sončnic, po modrini in rdeči barvi maka končuje svojo barvno trilogijo, v kateri postavlja žensko v tri ključne trenutke življenja: modra je barva umirjenosti, rdeča je barva strasti in rumena je barva otroštva. Beli, barvi nedolžnosti, se je izognila, saj kot je povedala lani na srečanju pisateljev PEN na Bledu, meni, da otroštvo ni prav nič nedolžno - nasprotno, je boleče in celo kruto."


Vir :http://www.didakta.si/e-knjigarna/leposlovje/proza/deklica_in_soncnice.htmlDidakta, 2002 FIZIČNI OPIS............ : 181 str. ; 23 cm

Noëlle Châtelet:ŽENSKA V RDEČEM

Ženska v rdečem je del trilogije, ki ima svojo predhodnico v Dami v modrem. Glavna junakinja dela je Marta, sedemdesetletna gospa, ki živi enolično življenje. Popestrijo ji ga le vnuki in vsakodnevni obiski kavarne in prav tukaj sreča Feliksa, "moškega s tisoč ovratnimi ruticami", moškega, s katerim se bo začelo novo obdobje v njenem življenju. Oče jo je namreč še v mladih letih prisilno poročil in takrat je njeno življenje izgubilo barve v dolgočasnem ritmu zakonskega življenja brez ljubezni. Tragično je, da je Marta ostala ujetnica tega sveta še 20 let po moževi smrti, do srečanja s Feliksom. Pri sedemdesetih letih tako doživlja drugo mladost, preplavljeno s čustvom ljubezni. Življenje dobi barve, rdeča je barva ljubezni, poželenja, svobode in strasti. Otroci in vnuki začudeno opazujejo, kako se Marta spreminja v romantično deklico, ki končno okusi, kako sladko je ljubiti in biti ljubljena. Nauk zgodbe: Nikoli ni prepozno za ljubezen. Če hočemo biti v življenju srečni, moramo najprej prisluhniti samemu sebi.

Noëlle Châtelet s knjigo Ženska v rdečem znova dokazuje, da ima izjemen posluh za jezik. Pisateljica zelo učinkovito prikazuje simboliko barv, je prava besedna slikarka, ki namesto čopiča in slikarskih barv enako učinkovito uporablja pero (manj poetično in verjetno bolj resnično pa računalnik) in besede, s katerimi dosega enak rezultat: naslika življenje. Zato imajo tudi vsi deli njene trilogije barvne naslove: Dama v modrem, Ženska v rdečem in Deklica s sončnicami.

Več preberi na http://www.didakta.si/e-knjigarna/leposlovje/proza/zenska_v_rdecem.htmlDidakta, 2003; 143 str.

24. maj 2008

Noëlle Châtelet: DAMA V MODREM

Lahko bi rekli, da gre v Dami v modrem preprosto za pripoved o znova najdeni svobodi, ki se ne boji ničesar več, še posebej ne starosti in zoba časa. Lahko bi jo poimenovali slavospev starosti, proglasili za kultno delo ambasadork radostnega staranja. Glavna junakinja Solange, je lepa ženska pri petdesetih, uspešna v poklicu, z ljubimcem. Nekega dne na ulici sreča staro damo (v obleki iz modrega krepa), ki hodi počasi, mirno, medtem ko množica okrog nje besno hiti. V tem trenutku se Solange zgodi presvetljenje in čas za spremembo. Odloči se, da bo tudi ona upočasnila korak, tempo življenja in poiskala smisel. Odslej se ukvarja le še s tem, kako bi postala stara dama v modrem. Ugotavljati začne, kako prijetno ji je, odkar se je nehala boriti s časom in ušla navidez neodložljivim opravilom.

Knjiga je del trilogije. Poleg Dame v modrem, sodi sem še delo Ženska v rdečem in Deklica in sončnice.

Francoska pisateljica in univerzitetna profesorica Noëlle Châtelet je za roman Dama v modrem leta 1996 prejela nagrado francoske akademije Anna de Noailles.

Sue Townsend: SKRIVNI DNEVNIK IN RASTOČE TEŽAVE JADRANA KRTA
Zadnje delo Sue Townsend Jadran Krt pije kapučino, me je zabavalo ravno do te mere, da sem želela prebrati še, kaj se je dogajalo pred tem. Od začetka torej, ko je Jadran Krt začel pisati svoj sloviti dnevnik pri 13 let in 3/4. V njegovih mnogih težavah se vsi zlahka prepoznamo in se danes grenko in od srca nasmejemo. Po vsej verjetnosti veliko bolj tisti, ki smo že davno zapustili območje najstniških let. Knjiga je 2. ponatis oziroma 1. natis obeh dnevnikov skupaj. Ker je Jadran Krt svetovno znan angleški najstnik, je Peter Sasdy zrežiral nadvse uspešno serijo televizijskih nadaljevank o Jadranu, v Sloveniji pa smo si lahko ogledali tudi gledališko priredbo njegovega skrivnega dnevnika v sezoni 1991/92 v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in 2002/2003 v Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica, verjetno pa glede na priljubljenost junaka ene najbolj zabavnih in kruto resničnih mladinskih knjig zadnjih dvajsetih let, to ni zadnja izvedba.Mladinska knjiga, 1989; 362 str.

Sue Townsend:JADRAN KRT PIJE KAPUČINO


Pravi knjižni molj bere vse po spisku, oziroma preveri tudi, kaj berejo drugi, upošteva njihova priporočila. Na ta način sem se lotila Jadrana Krta, junaka najstniških dnevnikov. Lotila sem se ga pravzaprav od zadnjega konca, saj je v tem dnevniku naposled odrasel. Star je že 30 let, hodi v službo, je že ločen. Deli si skrbništvo za svojega triletnega sina. Okupiran je s svojim spolnim življenjem, ki je še vedno v krizi . Uspešen pa je kot kuhar v trendovski restavraciji. Postane celo zvezda televizijske kuharske oddaje .

Knjiga je zabavna in se bere na dušek, zato me popularnost Sue Townsend in njenega Jadrana Krta ne čudi več.


Mladinska knjiga, 2002; 295 str.

Robert Harris: POMPEJI: ZGODOVINSKI ROMAN
Roman je bil proglašen za zgodovinski roman leta. Avtor si je za okvir napete zgodbe izbral seveda katastrofalni izbruh Vezuva, ki je neločljivo povezan z zgodovino Pompejev, ko jih je dobesedno zasipal z lavo in pepelom. Osrednja zgodba se vrti okoli Marka Atilija Prvega, ki ga pošljejo iz Rima v Pompeje za oskrbnika vodovoda, ki dovaja vodo v mesto. Ob preiskovanju vzrokov za upad vodne gladine, naleti na zaroto vplivnega meščana, pri kateri je sodeloval tudi prejšnji oskrbnik, ki je nepojasnjeno izginil. Ob razpletu izbruhne Vezuv in uniči Pompeje.
Več preberi na: http://www.felix.si/index.php?str=artikel&a_id=522


Učila International, 2004; 290 str.

Wayne W. Dyer: EYKIS

Avtor si je moral izbrati znanstveno fantastični okvir, zgodbo o srečanju med Zemljanom in prebivalko Urana, da bi nam predstavil svoje pozitivne, a utopične ideje. Avtor postavlja vprašanja sebi in nam o tem, kako bi gledal na ravnanje in življenje Zemljanov prišlek iz vesolja, ki je neobremenjen s prakso, rutino, stigmo, kulturo, zgodovino itd... Zgodba predstavi sorodni duši Zemljana in Eykis, miroljubni, odprti osebnosti, ki ljubita življenje in iščeta načine, kako bi ga izboljšala za vse ljudi na svetu. Z njuno pomočjo razmišljamo in iščemo odgovore na neskončna vprašanja o življenju, medčloveških odnosih in ljubezni, družbi, svetu, morali, politiki, religiji, izobraževanju in še mnogo čem. Originalen naslov je Eykisini darovi, kajti od Eykis bi se morali Zemljani veliko naučiti in sprejeti to, kar nam je prinesla, njena spoznanja, drugačnost. Predvsem, nam je osvetlila z druge strani naše početje, zapletene sisteme, ki so nam samoumevni. Pripravila nas je do ponovnega (pre)vrednotenja vrednot.Meander, 2003; 223 str.

Jostein Gaarder: LEPOTICA S POMARANČAMI


Delo sicer obravnava odnos oče-sin, čeprav gre v bistvu za zapuščino umrlega očeta najstniškemu sinu, ki mu želi v pismu predati življenjske resnice, svoje izkušnje in skrivnost lepotice s pomarančami. Roman s svojo poetičnostjo seveda doseže srce vsakega bralca, ne glede na starost.
Vale-Novak, 2005; 150 str.

Jane Fitch: BELI OLEANDER


Celotna knjiga obravnava zapleten odnos med materjo in hčerko, od njenih najstniških let. Zgodba sama je ekstremna, saj mati umori svojega nezvestega ljubimca in jo zato zaprejo. Hčerko dajo v rejništvo različnim posvojiteljem, kjer se izkaže ena izkušnja bolj srhljiva od druge. Zamera hčere, ker se ji je zaradi matrinega dejanja, življenje spremenilo v pekel, njenega zorenja in odpuščanja, so prenesli tudi na filmsko platno v zvezdniški zasedbi. Leta 2002 je angleški režiser Peter Kosminsky po romanu posnel film, v katerem je v glavni vlogi Astrid zaigrala Alison Lohman, Ingrid pa je upodobila Michelle Pfeiffer. Film so tržili s sloganom: "Kje se konča mati in začne hči?"Meander, 2003; 478 str.

Haruki Murakami: LJUBI MOJ SPUTNIK

Sputnik govori o osamljenosti ljudi, ki krožijo vsak po svoji orbiti okoli svojega bistva. Preveva jih hlad vesolja in neskončne širjave oddaljenosti svetov. Po drugi strani pa je osnova zgodbe ljubezenski trikotnik, ki pa ni klasičen, čeprav je zasedba trikotnika klasična: dve ženski, en moški. Sumirino zgodbo pripoveduje anonimni moški pripovedovalec, ki je zaljubljen v Sumire, ona pa v starejšo Miu, ki je 17 let starejša in poročena. Konec je seveda nepredvidljiv, čeprav najbrž nihče od bralcev ne pričakuje happy enda.
Mladinska knjiga, 2005; 273 str.

Gabriel García Márquez: O LJUBEZNI IN DRUGIH DEMONIH

V tem delu je Márquez do popolnosti izdelal lik 12 letne Sierve Marie de Todos los Angeles, ki živi v razpadajoči palači blizu Karibskega morja. Njen oče pripada izginjajočemu plemstvu, mati pa si zasluži različne vzdevke, od tega, da je nimfomanka, pa do tega, da je odvisna od kakavovih zrn in kvašenega medu. Torej nista najboljša starša, saj imata preveč opravkov sama s seboj. Sierva zato odrašča pri služinčadi, ki jo sestavljajo sužnji, katerih kulturo deklica popolnoma prevzame. Zna njihov jezik, plese, s svojimi dolgimi rdečimi lasmi, pravo grivo, pa vzbuja občudujoče poglede. Nekega dne jo na tržnici v gleženj ugrizne pes. Rana ni velika in je hitro pozabljena. Ko pa pes umre in to pripišejo steklini, se Siervin svet postavi na glavo. Očetovo zanimanje za hčerko se iz skoraj ignorance spremeni v preveliko pozornost. Poskuša nadoknaditi zamujena leta, hčerko odvaditi suženjskih navad in jo čez noč spremeniti v kastiljsko gospodično. Sierva to zavrača in se začne čudno obnašati. Oče in mati sprva to pripišeta blodnjam, ki so nastale zaradi stekline, na koncu pa sta prepričana, da jo prevzel demon. Da bi ga izgnali iz njenega telesa, jo pošljejo v samostan, kjer se ob njenem prihodu začnejo dogajati čudne stvari. Zgolj naključje ali pa je na delu demon naseljen v malem Siervinem telesu?več preberi na http://sl.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garcia_Marquez

Mladinska knjiga, 1996; 145 str.

23. maj 2008

Gabriel García Márquez: ŽALOSTNE KURBE MOJEGA ŽIVLJENJA


Márquez v svojem kratkem romanu splete nostalgične spomine okrog obiskovanja bordelov in plačane ter prave ljubezni. Seveda avtor ponovno pokaže vse mojstrstvo magičnega realizma in zakaj je prejel Nobelovo nagrado za literaturo leta 1982. Morda se zdi moškim začetek knjige, ko si devetdesetletnik zaželi za svoj rojstni dan spati z mladoletno devico , zavidanja vreden, ženskam pa obrača želodec.


Učila International, 2007; 112 str.Lily Prior: LA CUCINA: POSVEČENO LJUBEZNI


Knjiga je slavospev kulinaričnim dobrotam in ljubezni. Vsekakor nam pocedi sline in zdrami vse čute. Napisana je spretno in vznemirljivo, užitkarsko.

Meander, 2004; 229 str.

Dan Brown:LEDENA PREVARA

Dan Brown nam dokaže, da je mojster kriminalk. Vsi, ki se navdušujete nad teorijami zarote, Vas knjiga ne bo pustila ravnodušnih.

Več preberi na http://www.joker.si/article.php?rubrika=9&articleid=2335
http://jureslo.blogspot.com/2007/08/ledena-prevara.html
http://www.premiera.si/knjiga/423


Mladinska knjiga, 2006; 462 str.

Emma McLaughlin:DNEVNIK VARUŠKE

Nadvse zabavna knjiga o varuški na Manhatnu, ki je v bogataškem okolju priča odtujenim odnosom v družini, polnem prevar in nepomembne navlake. Na svojega varovanca se seveda naveže dosti bolj kot to od nje zahteva sama služba. Knjiga je napisana jv lahkotnem stilu študentke, ki pripoveduje zgodbo.
Meander, 2004; 298 str.

Rade Šerbedžija: DO ZADNJEGA DIHA: AVTOBIOGRAFSKI ZAPISI IN REFLEKSIJE


Rade Šerbedžija je človek mnogih darov. Občudujemo ga kot filmskega in gledališkega igralca, poeta, oziroma glasbenika z nepozabno skladbo-recitalom Ne daj se Ines, zdaj pa se je preizkusil še kot pisatelj. Svojo avtobiografijo je napisal v zamahu. Knjigo priporočam prav zaradi avtorja samega. Naslov si je sposodil pri filmu, ki ga je leta 1960 posnel Jean-Luc Godard in z njim naredil pravo revolucijo.
Študentska založba, 2005; 438 str.

Nick Hornby: VSE O FANTU


Knjiga je odlična, zato ni čudno, da so jo hitro prenesli na filmski trak z upodobitvijo v vlogi neodgovornega večnega mladeniča je blestel Hugh Grant. Zgodba je pravzaprav zgodba o dveh fantih: Eden je star 12 let, a za svoja leta prezrel, skrbi za svojo mamo, drugi pa v zrelih letih neresen in neodgovren. Drug od drugega se morata naučiti živeti svojim letom primerno.


Mladinska knjiga, 2006; 341 str.

Carmen Bin Ladin: KRALJEVINA IZZA TANČICE: MOJE ŽIVLJENEJ V SAVDSKI ARABIJI


Gospa je v žlahti z zloglasnim Osamo Bin Ladnom, če ji je verjeti. Seveda si nisem nikdar prej predstavljala, zakaj bi se Iranka po materi in Švicarka po očetu poročila z enim od bratov številne družine Bin Laden. Živela je v islamski Savdski Arabiji, ki ji je bila kulturno tuja, polna omejitev za ženske, tradicionalizma in moškega šovinizma. Tudi njen mož Jeslam se je iz civiliziranega mladeniča prelevil v enega izmed njih, zato se je Carmen odločila, da hčeri ne bo prepustila življenju v haremu in je pobegnila v Švico in se skoraj po desetletju ne zlahka ločila. Njeni spomini na življenje v haremu in sredi puščavske kraljevine se berejo kot napeta filmska zgodba. Knjiga je bestseller.


Ciceron, 2004; 212 str.

Annie Hawes: EKSTRA DEVIŠKO


Delo ob katerem sem se odlično zabavala pa tudi marsičesa naučila. Vsekakor knjiga, ki jo priporočam ženskam, ki so aktivna, samosvoje, ustvarjalne in iščejo nove izzive v svojem življenju. Provokativno naslov se nanaša, na kaj drugega kot proizvodnjo olivnega olja v Italiji, pa čeprav se zgodba vrti hudomušno še o marsikateri temi. Kot nalašč za dopustniško branje.

Mladinska knjiga, 2004; 335 str. (Zbirka Kapučino)

Mate Dolenc: OZVEZDJE JADRAN


Priznam, da nisem posebna ljubiteljica morja. Najraje ga opazujem s plaže. Toda v potopisu Mata Dolenca sem uživala v vsakem odstavku posebej. Navdušil me je tako, da sem premišljevala o jadranju in užitkih, ki jih nudi. Vsekakor vredno branja, na plaži ali v notranjosti zemlje na celini.
Na sliki avtor.
Intelego, 2004 ; 190 str.


01. maj 2008

dr. William Glasser: OSTATI SKUPAJ: VODNIK IZBIRE ZA TRAJEN ZAKON

Še ena izmed popularnih Glasserjevih knjig, ki temeljijo na kontrolni teoriji. Vsak izmed nas ima pet primarnih potreb: preživetje, ljubezen, moč, svoboda, zabava. Vsak posameznik pa področju pripisuje različen pomen, Glasser predlaga lestvico od 1-5, kjer je 1 najmanj, 5 največ. Potem svojo lestvico primerjamo s partnerjevo. Če oba vrednotita svobodo s 5, nastanejo težave, ker imata oba veliko potrebo svobodi, ki je v nasprotju z zakonskimi obveznostmi. Pravzaprav predlaga, da se ženske izogibajo tipov, ki imajo postavljeno lestvico 11555, ki jim je mar le lastno zadovoljstvo. Poznamo 4 tipe odnosov, ki prevladujejo med partnerjema: ljubezen in prijateljstvo, svetovanje, učenje in vodenje. Slednje je najbolj občutljiv odnos, ki ima največ možnosti za konflikte.

Preberi več na:
http://www.vsi-zdravi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=377&Itemid=434
in
http://marela.uni-mb.si/skzp/Srecanja/SloScena/StudDneviSKZP/Zborniki/Rogla2001/Splet/Modalitete/RT.htm

TOP Regionalni izobraževalni center, 1998; 126

dr. William Glasser: (NE)SREČNI NAJSTNIKI: KAKO NAJ STARŠI IN UČITELJI POIŠČEJO STIK Z NJIMI

Priročnik dr. Williama Glasserja, ki bi ga morali prebrati vsi starši. Verjetno bi tako bolj razumeli domačega upornika brez razloga. Najstniki se namreč upirajo našemu nadzoru oziroma mu kontrirajo na različne slabo izbrane načine od uživanja alkohola, drog do anoreksije. V kolikor uspejo vzpostaviti nadzor nad svojim življenjem, se ne bodo borili s starši za moč in kontrirali staršem za vsako ceno. dr. William Glasser ima bogate terapevtske izkušnje tudi z najstniki. V knjigi preprosto opiše te primere tako, da so razumljivi vsakemu bralcu. Starši, ki prenehajo kontrolirati svojega najstnika na vsakem koraku največ pridobijo, če mu prepustijo kontrolo nad njegovim življenjem in ga imajo preprosto radi. Konec koncev, ko mu zaupamo, se njegova odgovornost do nas in do samega sebe poveča. Starši se moramo otresti škodljivih navad: grajanja, obtoževanja, pritoževanja, sitnarjenja, groženj, kaznovanja in podkupovanja otrok, da bi jih nadzorovali (če narediš ti to zame, bom jaz zate pa ono).

Preberi več o teroji izbire na
http://www.zdravje-plus.com/PSIHOTERAPEVTSKE%20MODALITETE.htm#3.%20MISELNI%20VZOREC%20AKSIOMOV%20TEORIJE%20IZBIRE

Mca, 2002; 169 str.

dr. William Glasser: KAKO VZPOSTAVITI UČINKOVIT NADZOR NAD SVOJIM ŽIVLJENJEM: TEORIJA NADZORA


Glasserjeva teorija nadzora je bila prvič prevedena v slovenščino leta 1984 in ponovno izdana leta 2007. Njegova teorija je revolucionarna še danes. Avtor jo je preizkusil na različnih področjih življenja v svoji svetovalni dejavnosti in inštitutu. Teorija nadzora je v bistvu teorija izbire. Človek si prizadeva nadzirati svoje življenje oziroma želi imeti pod nadzorom vsaj 5 najpomembnejših vrednot: preživetje, ljubezen, moč, svoboda in zabava. Vsi ne pripisujemo vsi enake pomembnosti vsakemu področju, zato so tudi odnosi med različnimi tipi ljudi različno harmonični ali konfliktni. Najpomembnejše spoznanje, ki ga prinaša knjiga pa je, da ne moremo nikdar kontrolirati drugih, ampak samo sebe. Nadziramo lahko torej samo sebe in bolj nadziramo svoja področja vrednot, srečnejši smo. V odnosu z drugimi pa imamo vedno možnost izbire ali bomo izbrali jezenje (to je Glasserejv aktivni izraz za to, da se bomo jezili), migriranje (avtorjev izraz za to, da smo si izbrali migreno kot neustrezno reakcijo na naše nezadovoljstvo v odnosu), trmanje itd... V odnosu lahko izberem način, ki je ustrezen, ki ne kontrolira drugega, ampak mu dopušča, da sam kontrolira svoje življenje, zato je najin odnos boljši. Sploh če se zavedam, da lahko svojo reakcijo oziroma čustvovanje izberem.
preberi več na :
Vsekakor, če vas bo delo navdušilo, sploh glede možnosti praktične uporabe, si lahko preberete še Ostati skupaj, ki je delo napisano kot vodnik teorije izbire za trajen zakon in partnerske odnose in (NE)srečni najstniki (Kako naj starši in učitelji poiščejo stik z njimi).
samozaložba A. Urbančič, 2007 ; 261 str.