4. april 2008

Andrea Opperman: BUČE

Knjiga prinaša več 100 receptov iz buč in njihovih sorodnic, kumaric ter dinj. Ne vem, kako je z vami, ampak, ko odkriješ, kako buče bogato rodijo brez kakšnih hudih zahtev na domačem vrtu, da jih je kar problem porabiti, postaneš njihov oboževalec. Buče so vsestransko uporabne, zelo zdrave in po krivici jim ne dajemo mesta, ki bi jim šlo v kulinariki. Bučne juhe so čudovite. Vsekakor pa je med manj zanimivimi sortami prav cuketa, ki jo na naših vrtovih največ sadimo. V makrobiotiki imajo buče pomembno mesto, ker prezimijo v kleti in jih ne rabimo zamrzovati ali kako drugače obdelovati. So uravnotežena prehrana, ker rastejo na zemlji, oziroma se plazijo. Kolegica mi je povedala šalo, da njen mož povsod vneto razlagal, kamor je prišel, kako ne mara buč. V resnici je buče jedel vsako nedeljo v "štrudlu", kamor jih je mešala z jabolki, da jih je porabila. Buče prevzemajo okus ostalih sestavin, zato se zelo hvaležno kombinirajo z ostalo hrano.


Mladinska knjiga, 2007; 126 str.

Ni komentarjev: