6. april 2008

Bernhard Schlink: BRALEC

Težko je povedati še kaj novega, ko je o tem delu pisal že Branard Nežmah za Mladino, pa še kdo drug. Njegovo priporočilo najdete na http://www.mladina.si/tednik/200122/clanek/knjige-01/
Vsekakor pretresljiva zgodba v vsakem pogledu. Zgodba, ki ponovno obudi strahote druge svetovne vojne, tokrat na drugačen način, skozi ljubezensko zgodbo zrele ženske in fanta, ki zgrožen prepozna v bivši ljubici vojno "zločinko", pa čeprav je bila na nek način v taborišču smrti v službi. Vendar je fokus pozornosti naravnan na dejstvo, da je ženska nepismena, zato so ji že v taborišču žrtve brale, bral ji je on kot ljubimec, beri ji, ko prestaja zaporno kazen in ji pošilja posnetke svojega branja svetovne literature. Potem mu začne pisati ona in je spet v vlogi bralca.
V kolikor bi vas vprašanje doživljanja doživljanja krivde oziroma način dojemanja vojnih grozot s stališča Hitlerjevih takih ali drugačnih sodelavcev imate na voljo še spomine Hitlerjeve tajnice Gertraud Junge. (Do zadnjega trenutka : Hitlerjeva tajnica pripoveduje o svojem življenju, Mladinska knjiga, 2005; 354 str.) V tem delu, kjer gre za osebno izpoved, spomine neposredne sodelavke zločinca, pa je seveda literarna vrednost nasproti pričujoče v zgodovinskih trenutkih minimalna.


Cankarjeva založba, 2001; 180 str.

Ni komentarjev: