6. april 2008

Torek Lobsang Rampa : TRETJE OKO

Knjiga, ki pomaga pri osebnostni rasti te vzpodbudi k razmišljanju. Torek Lobsang Rampa začenja svojo pripoved o tibetanski kulturi in življenju z besedami: "Sem Tibetanec. Eden redkih, ki so prišli v ta čudni zahodni svet." Citat je iz njegove knjige Tretje oko, ki je izšla leta 1956 v Veliki Britaniji. Knjiga je ob izidu in tudi pozneje - tako kot druge Rampove knjige - kot duhovni bestseller pritegovala številne bralce, ki so v njej odkrivali različne aspekte tibetanskega življenja, od življenja v palači XIII. Dalaj Lame pa do nadnaravnih sposobnosti tibetanskih lam. "

"Za morda edino pomanjkljivost te knjige pa se izkaže dejstvo, da je Rampa v resnici Cyril Hoskin, Anglež. Knjigo torej lahko beremo kot dobro in vešče napisano fikcijo človeka, ki je preživel mladost v Angliji kot sin obrtnika, pozneje pa je delal kot pomočnik v bolnišnici. Rampova potegavščina je bila takšnih razsežnosti, da so ji ob izidu nasedli celo priznani svetovni poznavalci tibetanske kulture, med njimi tudi znani in izkušeni Heinrich Harrer (primerjaj film Sedem let v Tibetu). Hoskin, ki je umrl v Calgaryu leta 1981 in je po pripovedovanju znancev zares verjel, da je Torek Lobsang Rampa, pa je vendarle dosegel, da so se na Zahodu ljudje začeli množično zanimati za tibetansko religioznost in kulturo. S tem pa so do njihove zavesti prišle tudi hude posledice kitajske okupacije Tibeta, ki je svoj vrh doživela s krvavo zatrtim množičnim uporom in s prebegom 14. (sedanjega) Dalaj Lame Tenzina Gjatsa v Indijo leta 1959.

(Vir: Finance objavljeno 27.8.01 00:01, tiskana izdaja št. 151/2001 v članku Kaj vidi Tibet v svetu, kaj svet v Tibetu ali na http://www.finance.si/9747/Kaj_vidi_Tibet_v_svetu_kaj_svet_v_Tibetu)

Vsekakor je knjiga kljub temu vredna branja. Spomnite se samo Karla Maya in njegovih Indijanaric, ki so nastajale v zaporu daleč od Amerike.

Roman omenja tudi v intervjuju Lama Shenpen Rinpoče, predstojnik budistične kongregacije Dharmaling. Pravi takole:" Malce kasneje se me je dotaknil roman Tretje oko, ki je bil moj prvi stik s Tibetom. Spominjam se, da sem neko jutro stopil k staršem in jim zaupal svoje trdno prepričanje - da sem bil nekoč v prejšnjih življenjih zagotovo tudi sam budistični menih." Intervju je objavljen pod naslovom Tibet? Laži, nasilje in interesi. Zalegel bi le pritisk vsega sveta v Dnevniku v soboto , 05.04.2008 (Tekst:Andrej Brstovšek, Ranka Ivelja)




Iskanja, 1991; 190 str.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Morda kdo ve, kje bi se dalo to knjigo v fizični obliki kupiti?
Hvala in lp.

lea pravi ...

Morda lahko poskusiš kar pri založbi Iskanja, ki je izdala knjigo. Res pa je, da je knjiga izšla leta 1991. tel./fax: (01) 425 51 57 e-naslov: iskanja@siol.net.
Če ne uspeš in bi jo rad samo prebral, pa imaš na voljo 60 slovenskih splošnih knjižnic in njihovih podružnic, ki imajo to knjigo. Več podatkov lahko dobiš na cobiss-u. Včasih se splača še malo pobrskat po oglasih na Bolhi, kakšnem spletnem antikvariatu.
lp