10. junij 2008

Brina Švigelj-Mérat: CON BRIO

Brina Svit je psevdonim pisateljice in novinarke Brine Šivgelj Mérat, ki se je rodila leta 1954 v Ljubljani, živela najprej na Krasu, zdaj pa že več kot trideset let živi v Parizu.
Pisati je začela leta 1984, njen prvi romanom je nosil naslov April. Po več letih pavze (petnajstih letih molka) je izdala s Petrom Kolškom Navadna razmerja. Znani so njeni ljubezenski romani Con brio, Smrt slovenske primadone, Moreno, Odveč srce, Coco Dias ali Zlata vrata. Prevedeni so v več svetovnih jezikov. Zanje je prejela več pomembnih nagrad: francosko literarno nagrado Peléas za roman Smrt slovenske primadone (2000), nagrada Mauricea Genevoixa za roman Odveč srce (2006), Con brio pa je bil imenovan za mednarodno nagrado International IMPAC Dublin Literary Award, pri nas pa nominiran za kresnika (1998).
Kaj pomeni con brio? Con brio je italijanski glasbeni termin, ki pomeni z odličnostjo, duhovno. Lahko pa pomeni tudi ogenj in energijo. Več kot primeren naslov za roman Svitove, ki opisuje razmerje med Tiborjem, starejšim , ločenim moškim in rosno mlado Grušenjko, ki jo preimenuje v Kati. Čeprav Tibor ve, da ni človek za zakon, a strastna zaljubljenost mu zamegli pogled na svoja načela in dekle zaprosi za roko. Kati pristane pod pogojem: brez vprašanj. Tibor namesto, da bi užival vse slasti mladoporočenca z lepotico, ona izkorišča njegovo slepo zaljubljenost. Kdo se je v resnici ujel v zlato kletko? Kati ali Tibor? Zapleti se pojavijo nepričakovano, so smešni, duhoviti in pokažejo vso zaslepljenost človeških strasti in okoriščanje z njimi. Ko se razmerje konča, se namreč izkaže, da ni bil Tibor tisti, ki je odkril Kati, ampak se mu je ona nastavila, ona je odkrila njega in imela zanj načrt. Je bila pri spletki sama ali je sodeloval še kdo drug?

Cankarjeva založba, 2004; 160 str.

Ni komentarjev: