08. junij 2008

Fotini Epanomitis: MULINO ŽREBE

Fotini Epanomitis se je rodila leta 1969 v Perthu, v Avstraliji. Tja se je preselila njena družina iz severne Grčije. Mulino žrebe je njen prvenec, ki je izšel leta 1993. Zanj je prejela prestižno avstralsko literarno nagrado, namenjeno mladim avtorjem. Zdaj objavlja v časopisih in revijah.

Roman se dogaja na obronkih vasi Doline krvi, tako je simbolično poimenovana vas. Ime simbolizira življenje samo, obarvano krvavo, rdeče, strastno. Kraj, kjer gospodarijo strasti. Skozi lirične opise narave pa zaznamo vonjave Grčije, kjer je zrak prepojen z vonjem oljk, pomaranč, sivke, trte.

Roman je poln dogodkov, nenavadnih, včasih že kar strašljivih, a hkrati presenetljivih, saj so odraz življenja ljudi. Ti pa so tako zelo predanih praznoverju in tradiciji. To je svet preprostih ljudi, revežev, čudakov, posebnežev, kmetov, piskrovezov, trgovcev, prostitutk. Zaprti so vase in v svoj svet kot, da zunanji svet sploh ne obstaja. Vsaka hiša ima svojo usodo. Njihovo življenje je skromno, a ne želijo si drugačnega, kot ga poznajo. Boj za preživetje je težak. Ljudje trdo delajo, obdelujejo zemljo, a ta jim ne prizanaša. V hudih časih jih pestijo lakota in bolezni. Vse to je del usode. Odločitve so kot že v naprej določene, pa čeprav krute. Vas pretrese nenavaden dogodek, ko se rodi otrok, ves poraščen. Vraževerje vzbuja strah, zaprejo se v hiše in kukajo skozi špranje. Mati vzame odločitev v svoje roke. Tudi pri drugih stvareh v glavnem odločajo ženske, saj so močnejše so od moških. So preudarne, samostojne, svobodne. Tako kot vse matere, pa neizmerno ljubijo svoje otroke.

Več preberi na
Goga, 2001; 137 str.

Ni komentarjev: