21. junij 2008

George Sand: ZGODBA MOJEGA ŽIVLJENJA




"Le ena sreča je v življenju. Ljubiti in biti ljubljen." "Ljubezen brez mej je meja za ljubezen. " Obe misli je zapisala Goerge Sand, pisateljica, ki je slovela kot ena najboljših avtorjev svojega časa. Rodila se je leta 1804 kot Amandine Lucie Aurore Dupin. Med njena najbolj znana dela sodijo Leila, Mala Fadette, Le marquis de Villemer, Indiana, Izpoved mladega dekleta in Greh. V svojem zgodnjem ustvarjalnem obdobju je pisala predvsem ljubezenske romane in se osredotočala na problematiko svobode in pravic žensk, kasneje pa se je posvetila humanistiki in socialnim temam. Celo v francoskih knjižnicah so dostopna le redka njena dela, saj so v 20. stoletju to veliko pisateljico tako kot večino ustvarjalnih žensk, spregledali. Od svojega 13. leta je živela v vzgojnem zavodu. Kasneje je moža, barona Casimirja Dudevanta, po desetih letih zakona zapustila zaradi pisatelja Julesa Sandeauja. V gradu Nohant, kjer je živela, je avtorica okoli sebe zbrala krog intelektualcev tistega časa, med njimi Chopina, Balzaca, Liszta, Turgenjeva in Flauberta. Marsikateri od njih je bil njen ljubimec, njena najbolj znana je romanca s Chopenom, ki jo je opisala tudi v delu Ljubimca. Priporočam.

Veliko o njej pove tudi tale anekdota: "Francoska pisateljica George Sand je na pariškem bazarju na stojnici prodajala spominke in zbirala prispevke za poljske sirote. Pristopil je pariški bankir James Meyer Rothschild, nekaj časa gledal in rekel: »Madame, žal ne vidim nič takega, kar bi mi bilo všeč. Ampak prodajte mi avtogram.« Pisateljica je napisala: »Potrjujem, da sem od barona Rothschilda prejela tisoč frankov za poljske sirote. George Sand.« Bankir je brez besed plačal."

Če znaš francosko, preberi več na http://www.georgesand.culture.fr/fr/index.htm , ali pa si samo ogledaš, kako so Francozi izdelali čudovito spletno stran posvečen pisateljici ob 200-letnici rojstva.

Delta, društvo za kulturološke raziskave, 2004; 301 str.

Ni komentarjev: