7. junij 2008

Jill Norman: ZAČIMBE IN ZELIŠČA

Ali ste se že spraševali, kaj vpliva na značilnosti azijskih, afriških in drugih svetovnih kuhinj? Odgovor ponuja najbolj popoln priročnik začimb in zelišč, ki pravi, da v veliki meri na značilne okuse vplivajo načini uporabe posebnih vrst zelišč, začimb in njihovih mešanic. Ob vse večji ponudbi svežih zelišč in začimb z vsega sveta, si tudi sami doma lahko pripravimo pristne eksotične jedi. Priročnik obdela več kot 120 različnih vrst kuhinjskih zelišč in začimbnic. Nekatera imajo tudi zdravilne lastnosti, saj vsebujejo veliko vitaminov in rudninskih snovi, spodbujajo tek in prebavo ter preprečujejo napenjanje. Med bolj znanimi so: ingver, muškatni orešek, nageljnove žbice, piment, poper, žafran manj znana pa indijski ažgon, gorski poper, gvinejski poper, japonski poper. Dobili bomo koristne nasvete za nakup in shranjevanje, za domače pridelovanje in nabiranje ter za uporabo začimb in zelišč pri pripravi jedi. Ne manjkajo tudi navodila za pripravo nekaterih evropskih in ameriških začimb, recepti za pripravo mednarodnih jedi.

Prešernova družba, 2005; 336 str.

Ni komentarjev: