8. junij 2008

Katarina Marinčič: PRIKRITA HARMONIJA


Za leto 2002 je nagrado kresnik in ček z vsoto 1.128.000 SIT za najboljši slovenski roman prejela Katarina Marinčič za roman Prikrita harmonija. To je roman, ki preseneča s strukturo, je poln skritih pomenov in psiholoških skic oseb. Sodi med največje dosežke slovenske proze v zadnjih letih. Gre za enega najboljših slovenskih družinskih romanov, ki se posveča obdobju okrog prve svetovne vojne na Slovenskem in življenju razmeroma izobraženih višjih slojev.

Letošnje zmagovalno delo je vsekakor vrhunsko napisan roman, ki se zgleduje po svetovni literaturi. Katarina Marinčič se navdihuje pri klasikih "zlate dobe" romana, npr. pri Dostojevskem, Tolstoju, Flaubertu ali Balzacu, ter Proustu. Avtorica zgodovinsko tematiko obravnava na sodoben način, ponuja nam različne perspektive in zorne kote istega dogodka. Pripoved počasi tekoče kronike družinskega življenja izvemo preko subtilno in prepričljivo orisanih glavnih likov. Družina Naglič se po propadu očetovega trgovskega podjetja preseli z Dunaja v Trst. Tam bi lahko živeli mirno, če ne bi očeta gnala trgovska žilica, ki ga je tokrat zadnjič privedla do propada. Iz katastrofalnega položaja jim pomaga teta, zaročenka znanega poslovneža. Preselijo se na njeno posestvo na Dolenjskem. Vsakdanjo rutino prekine samo obisk tetinega nečaka, nadarjenega opernega pevca in njegovega prijatelja skrivnostnega Dragotina. Ta je pustolovec in vojni veteran, ki v njihovo podeželsko življenje vnese napetost.
Življenju likov vlada prikrita harmonija, čeprav je ne bi pričakovali. Roman se na koncu izteče v pravi skoraj pocukran srečen konec. To ne zniža njegove vrednosti, ampak jo celo zviša. Kritiki si glede tega niso čisto enotni, saj Slovencem bolj pritiče kakšen depresiven, samomorilski ali morilski konec. Prikrita harmonija pa na srečo spada med redka optimistična dela v slovenski literaturi.
Več preberi na
Mladinska knjiga, 2002; 415 str.

Ni komentarjev: