28. junij 2008

Marlo Morgan: IMENOVALI SO JO DVOJE SRC

Imenovali so jo dvoje src je zanimiva pripoved o duhovni poti pogumne Američanke v Avstraliji, ki je potovala z avstralskimi domorodci in spoznala čudovite skrivnosti in modrost zelo starega plemena: kako navezati stik z naravo, kako zaupati in verovati svojemu notranjemu vedenju in vodstvu. Imenovali so jo dvoje src prinaša pomembno sporočilo človeštvu: če se bomo naučili spoštovati vsa živa bitja in živeti v sozvočju z Zemljo, lahko še rešimo svet pred uničenjem.

Avtorica je zapisala:"Knjigo sem napisala po resničnih dogodkih in navdihnila mi jo je resnična izkušnja. Videli boste, da nisem imela beležnice pri roki. Predelala sem jo v roman, da bi zavarovala majhno pleme avstralskih aboridžinov pred vmešavanjem zakona. Izpustila sem podrobnosti in tako počastila prijatelje, ki ne želijo biti prepoznani, pa tudi zato, da ne bi razkrila skrivnega mesta našega svetega kraja. Prihranila sem vam tudi izlet v knjižnico, saj sem zajela pomembne zgodovinske podatke. Lahko vam prihranim tudi izlet v Avstralijo. Današnji položaj avstralskih aboridžinov lahko vidimo v vsakem evropskem mestu, kjer temnopolti ljudje živijo v getih in jih je več kot polovica brezposelnih. Zaposleni opravljajo težaška dela; njihova kultura je pozabljena. Vse to se je zgodilo tudi z ameriškimi domorodci, ki so jih ogradili v rezervate in celim rodovom prepovedali opravljati svete obrede. Ne morem pa vam prihraniti sporočila mutantom ... Ne govorim v prid avstralskih domorodcev. Govorim le za maloštevilen narod, ki ga imenujem Ljudstvo divjine ali Starodavni. Vsi imamo v sebi divjino, v kateri doživljamo izkušnje, ki nam pomagajo rasti; po naključju so se moje resnično dogodile v avstralski divjini. In storila sem, kar bi gotovo storil tudi ti. Ko boš listal po knjigi, naj se ljudje v njej dotaknejo tvojega srca. Moje besede so angleške, a njihova resnica je nebesedna.
Predlagam ti, da okusiš sporočilo, sprejmeš, kar je v njem dobrega zate, in izpljuneš preostalo; navsezadnje je to univerzalni zakon. V duhu izročila puščavskih ljudi sem prevzela še eno ime, ki odseva nov dar." To ime je Potujoči jezik. Avtorica v poetični knjigi nedvomno dokaže, da je vredna svojega novega oz. drugega imena.

Ponatis, Eno, 2000; 216.

Ni komentarjev: