10. junij 2008

Milek, Vesna: KALIPSO

Roman je napisan v obliki dnevnika, ki ga piše petindvajsetletnica. Njena glavna preokupacija je ljubezen, še bolj specificirano romantična ljubezen. Ljubezenska doživljanja, romance so njen modus vivendi. Iskanje idealov v ljubezni, vsakič znova. Dnevnik je kot psihoanalitična seansa. Pri branju se nam ves čas neustavljivo vsiljuje podoba avtorice, morda tudi zaradi prvoosebne pripovedi, si jo zlahka predstavljamo kot glavno junakinjo. To pa dodatna buri domišljijo moških. Vsekakor Vesna Milek, novinarka in publicistka, ve, kako provocirati moške. Nekaj dejstev iz njene zgodovine. Otroštvo je preživela v Grahovem ob Cerkniškem jezeru, zdaj pa živi in dela v Ljubljani. Prve pesmi je objavljala v reviji Mentor in Apokalipsa. Z novinarstvom se ukvarja že od leta 1992, od prvega letnika Fakultete za družbene vede. Najprej je bil novinarka televizije A Kanal , nato se je preizkušala v radijskih oddajah in kot avtorica in voditeljica tv oddaj na Kanalu A, POP tv in TVS, in kot scenaristka in moderatorka medijskih prireditev.

Svojo vsestranskost je dokazala, ko je igrala glavno vlogo v kratkem art filmu Mitje Novljana Carpe Diem, ni ji manjkalo niti stranskih vlog pri različnih ustvarjalcih v filmih Borisa Petkovića in Saše Podgorška ter odru Tomaža Pandurja.

Od leta 1998 pa do zdaj, je objavila okrog 400 obsežnih intervjujev z osebami iz sveta umetnosti in pop kulture. Intervjuji so bili objavljeni v Delovi Sobotni prilogi. Izbor intervjujev z domačimi in tujimi pisatelji je izšel februarja 2007. Istega leta je izdala izbor kolumen z naslovom Brez filtra. Leta 2002 je izšel njen prvenec z naslovom Kalipso. Takoj po izidu se povzpel med najbolj prodjane knjige, doživel tri ponatise, izšel tudi na Hrvaškem, in bil zadnjih šest let razprodan.
Njen drugi roman z naslovom »Če«, govori o kompleksnem odnosu moški- ženska, je pristal na vrhu na slovenskih lestvic prodajanosti in doživel dva ponatisa.


Ljubljana : Sanje, 2007,

Ni komentarjev: