1. junij 2008

Ryu Murakami: SKORAJ PROSOJNA MODRINA

Glede romana Skoraj prosojna modrina so mnenja kritikov deljena, bralci pa so ga sprejeli navdušeno. To je v prvi vrsti roman o drogah in njenih uživalcih, ki jih je droga pohabila tako, da niso zmožni čustvovanja in v življenju ne vidijo nobenega smisla. Postanejo lutke, igrače prepuščene v užitke drugih, ki izkoriščajo njihovo stisko in iskanje denarja za drogo s prostitucijo. Bližina ameriške baze je primerno okolje, kjer cvete oboje droga in prostitucija.Tukaj živi junak Ryu s skupaj še z drugimi mladimi. Skozi ves roman so zadrogirani. Zunanjega sveta skoraj ne poznajo, če pa že, so do ljudi nesramni in grobi. Zaslutimo lahko njihov strah pred zunanjim svetom. So v bistvu obupanci, ki ne najdejo poti iz tega bednega življenja. Kruta, pretresljiva pripoved, ki se te dotakne s svojimi realističnimi opisi, ko začutiš bedno življenje narkomana, ki mu igla pomeni vse, ki živi v svojem svetu, nekje sam, odrinjen, odmaknjen od sveta, brez perspektive. Delo je japonska naturalistična različica avtobiografske izpovedi Christiane F. Mi, otroci s postaje Zoo.

Roman je požel velik uspeh pri bralcih in avtor sam ga je spravil tudi na filmsko platno, saj je pisan v formi filmske sekvence.

Ryu Murakami je rojen v Nagasakiju leta 1952. Je eden vidnejših predstavnikov povojnih generacij japonskih pisateljev, ki je obrnila pozornost k problemom mladih. Njegov prvenec Skoraj prosojna modrina je bil napisan leta 1976.



Več preberi na http://www.vecer.com/blog/v1/default.asp?kaj=2&blog=zapisi&id=17330

in na http://www.mb.sik.si/priporocamo_opis.asp?id=13&lang=sl&str=51




Cankarjeva založba, 2005; 131 str.

Ni komentarjev: