28. junij 2008

Tomo Križnar: ŠAMBALA: Z BICIKLOM V TIBET

Tomo Križnar je veliki popotnik , ki se je rodil leta 1954 na Jesenicah. Najbolj poznamo njegovo zadnjo politično dramo, ko je bil v Sudanu obsojen na 2 leti zaradi vstopa v državo brez vizuma. Po diplomatskem posredovanju Slovenije je sudanski predsednik Omar al Bašir, 2. septembra 2006 podpisal sklep o njegovi pomilostitvi. 5. septembra se je Križnar vrnil v Slovenijo.
Vendat je tvegal kaj podobnega tudi že na svojih prejšnjih potovanjih. Na poti v prepovedani Tibet - okupirano deželo, kjer so doma stare modrosti Šambale. Takole je zapisal:
"Zahodnemu svetu manjkajo rituali, razvite mitologije, folklora, nekaj, kar bi ustrezno potešilo našo, v nebo vpijočo psihološko praznino. Zvoki, barve, gibi, kretnje, ki so jih inovirali Tibetanci, morda res vodijo v druga stanja zavesti. Tako intenzivnih izražanj svojih notranjosti ni izumila še nobena civilizacija."
"Tibetanska kultura ne zapoveduje ekspanzije, tekmovanja, poseganja v človekovo okolje in naravo, tehničnega razvoja za vsako ceno, ampak trdi, da je za zadovoljstvo potrebno tudi prizadevanje za ugodno notranje stanje uma in duha, harmonija in ubranost s silami v sebi, kot tudi silami in zakoni v širšem okolju narave planeta in vesolja. Nismo sami, ne moremo uspevati kot stroji in roboti."

samozaložba, 1993; 321 str.

Ni komentarjev: