16. avgust 2008

Jerzy Kosinski: OBARVANA PTICA

Jerzy Kosinski (1933–1991) je bil izredno ekscentričen in predvsem velik manipulator. S svojimi zgodbami in potegavščinami je zmeraj znova očaral in zbegal predstavnike elitnih družbenih krogov ter svoje znance iz političnih in intelektualnih krogov, ki jih je menjaval približno vsaki dve leti, ko je izčrpal svoj repertoar zgodb in potegavščin. Rodil se je na Poljskem židovskima izobražencema. Njegova otroška odisejada v nacistični Poljski, kjer je preživel pod lažnim imenom Jerzy Kosinski in s pomočjo poljskih kmetov, mu je služila kot podlaga za roman Pobarvana ptica (1965), za katerega je v ZDA prejel nagrado National Book Award (1969). Po vojni je študiral zgodovino in politične vede, kmalu je postal astistent na Poljski akademiji znanosti. Leta 1957 je pobegnil v ZDA. V New York je prišel brez denarja in znanja jezika. Preživljal se je z različnimi priložnostnimi deli in bil vse od voznika tovornjaka, čuvaja parkirišča, filmskega operaterja itd., potem pa je nadaljeval doktorski študij na Kolumbijski univerzi. Leta 1968 je napisal znanstveno politično delo za Fordovo fundacijo, kar mu je odprlo nove priložnosti. Njegov samomor (zanj se je odločil zaradi slabega zdravja in ker ni mogel več pisati) je leta 1991 pretresel javnost, številnih njegovih prijateljev pa ni presenetil.

Njegovo najbolj kontroverzno delo je Obarvana ptica, ki jo napisal 1965 na podlagi lastnih izkušenj. Delo je napisano skozi oči dečka neznanega porekla in vere, lahko bi bil Rom ali Žid, nekdo od preganjanih s strani nacistov, ki se med 2. svetovno vojno skriva med krutimi kmeti.

Kmalu po izidu knjige je bil obdolžen proti-poljske propagande, posebej še po letu 1968, ko so se na Poljskem ponovno dogajale antisemitske kampanje in je mnogo Židov zapustilo svoje domove na Poljskem. Knjiga je bila na Poljskem prepovedana do konca komunističnega obdobja 1989.

Knjige niso vsi sprejeli pozitivno. Ljudje, s katerimi je družina Lewinkopf (pravi priimek Jerzya Kosinskega) živela med vojno, so bili šokirani zaradi opisanih zlorab, ki se niso po njihovo nikoli zgodile. Spoznali pa so imena židovskih otrok, ki so jim dali zaklonišče pred vojnim nasiljem, otroci, ki so po njihovi zaslugi preživeli, pa so bili prikazani kot žrtve njihovih zlorab. Bili so grenko razočarani nad Jeryevo nehvaležnostjo in njegovo slo po tem, da bi jih klevetal. Poljaki so Obarvano ptico ožigosali, (tudi zaradi delno njene pornografske vsebine) za najbolj dobičkonosno potezo Kosinskega, kako zaslužiti s Holokavstom pod krinko verodostojnega "pričevanja".

Našli so se celo ameriški avtorji, kot je Eliot Weinberger, (esejist, urednik in prevajalec), ki trdi, da Kosinski ni avtor Obarvane ptice, saj takrat, ko je bila napisana še ni govoril tekoče angleško. Vendar je Kosinski leta zagovarjal svoje stališče, da delo temelji na delno avtobiografskih zapiskih. Kosinski se je tudi rad izdajal za druge osebe, pisal je tudi še pod drugimi psevdonimi in na nekaj let popolnoma menjal krog prijateljev, ki jim je lahko ponovno pripovedoval svoje stare zgodbe. Leta 1982 je bil resno obdolžen plagiata, ki ga sicer niso dokazali.

Kosinski je v intervjuju za Newsweek leta 1979 povedal, "...Nisem noben suicidalen frik, a rad bi bil svoboden. Če bi kdaj koli imel nesrečo ali kronično bolezen, ki bi lahko prizadela moj razum ali telo, pa bom končal svoje življenje." Kosinski je trpel je za multiplo sklerozo, verjetno je tudi zato naredil samomor leta 1991 tako, da je vzel preveč uspaval.


Naslov Obarvana ptica je analogija s človeškim življenjem, poimenovana po odlomku, ko se deček druži s profesionalenim lovilcem ptic. Ko je bil možak posebej slabe volje ali zdolgočasen, je vzel eno izmed ujetih ptic in jo pobarval s številnimi barvami ter jo izpustil. Potem je opazoval, kako je ptica poiskala svojo jato. Ko se je pticam pridružila, je niso prepoznale, smatrale so jo za vsiljivko in jo kljuvale od smrti, dokler ni padala z neba.


Nihče, ki jo je prebral, je ne bo pozabil.


Vir: Prešernovo gledališče Kranj (2007) na http://www.pgk.si/main.php?gr1=performance&id=2005081110584622
in
Wikipedija na http://en.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Kosinski
ter http://en.wikipedia.org/wiki/The_Painted_Bird

Založba Obzorja, 1974; 238 str.

Ni komentarjev: