16. avgust 2008

John Steinbeck: GROZDI JEZE

John Steinbeck je eden najbolj poznanih ameriških romanopiscev dvajsetega stoletja. Rodil se je 27. februarja 1902 v Salinasu v Kaliforniji v Združenih državah Amerike. Po diplomi na visoki šoli Salinas je med letoma 1920-1925 študiral na univerzi v Stanfordu. V New Yorku je bil novinar, a se je leta 1926 vrnil v Kalifornijo. V poznih dvajsetih let je živel pri jezeru Tahoe in tu spisal svoj ne preveč uspešen prvenec Čaša zlata (Cup of Gold). Svojo strast je našel v pisanju del, ki so zajemala Kalifornijo, domišljijsko pisanje o oblakih prahu in dogodke med vsakdanjimi ljudmi v času Velike depresije. Za mnoge je bil John Steinbeck glas Velike depresije. Zanimalo ga je mnogo področij: vojaška biologija, jazz, politika, filozofija, zgodovina, mitologija.

10. decembra leta 1962 je prejel Nobelovo nagrado za književnost za svoje »realistično in fiktivno pisanje, ki združuje prijeten humor in zdravo družbeno zaznavo«. Nikoli ni bil tako priljubljen pri literarnih kritikih, kot pri svojih bralcih.

Steinbeck je umrl leta 1968 v New Yorku. V dolini Salinas je danes Steinbeckov muzej.

Steinbeck je pisal v naturalističnem oziroma realističnem slogu, pogosto o revnih ljudeh iz delovnega razreda. Okrožje Salinas, vključno z dolino Salinas, mestom Monterey in deli bližnje doline San Joaquin, je uporabil kot dogajalni prostor v mnogih zgodbah. Njegovo domoljubje je področju prislužilo ime Steinbeckova dežela.

Dve deli iz poznih tridesetih let sta najbolj prepoznavni. Roman Grozdi jeze (The grapes of wrath) govori o Joadovih - revni družini iz Oklahome in njihovem težavnem potovanju v Kalifornijo. Je izreden socialni roman, ki je skozi usodo družine sezonskih delavcev, ki potujejo z vzhoda na zahod ZDA v 30. letih za boljšim življenjem, prehitel takratne socialne in demografske študije - in bil zaradi tega nekaj časa nezaželen. Za to delo je Steinbeck prejel Pulitzerjeva nagrada leta 1940 za delo Sadovi besa.

Drugo delo, tragedija Ljudje in miši (Of Mice and Men), je v obliki novele in pripoveduje o dveh priseljenih kmetih.

Vzhodno od raja (East of Eden) je njegovo najboljšo delo, v katerem se od družbenih krivic obrne h psihologiji človeka v dolini Salinas - pripoved bežno posnema zgodbo iz vrta v raju.

Danica Čerče je svojem delu Steinbeckovi zgledi v slovenskem socialnorealističnem romanu je zapisala: "Kljub opaznim razlikam v socialnem, gospodarskem in politi~nem okolju, v katerem se odvijajo zgodbe Steinbeckovih romanov, je pisatelj pomembno zaznamoval slovenski kulturni prostor. Pa ne samo z živahnim kritiškim odzivom, ki je pospremil izide njegovih del, in s številnimi slovenskimi prevodi, temveč tudi s svojim vplivom na slovenske pisatelje. V pričujoči študiji se ukvarjamo zlasti s Steinbeckovim vplivom na pripovedništvo Cirila Kosmača – natančneje, s podobnostjo med Steinbeckovo Polentarsko polico (Tortilla Flat, 1935) in pripovednimi besedili, zbranimi v Kosmačevi knjigi Sreča in kruh (1946)." Seveda v svojem delu avtorica poišče vzporednice in vpliv Steinbecka še na Prežihovega Voranca.

Kot sem že omenila imajo kritiki deljena menja o literarni vrednosti Stinbeckovega ustvarjanja. nekateri ga imajo le za kronista svojega časa, da imajo dela bolj zgodovinsko in socialno kot literarno težo. Kljub vsemu velik Steinbeckov literarni vpliv na večje število avtorjev kaže tudi na njegovo nesporno kvaliteto.

Viri: Wikipedija , Danica Čereče: Steinbeckovi zgledi v slovenskem socialnorealističnem romanu

Cankarjeva založba, 1983; 614 str.

Ni komentarjev: