26. avgust 2008

Olga Novak-Markovič: JEDI IZ ŽITARIC

Olga Markovič je bila nekaj kuharica samega Tita. Dolgoletne kulinarične izkušnje je združila v knjigi, ki prinaša zdrave recepte. Žita so namreč osnova zdrave prehrane.

Nekaj receptov:
Ajdova kaša v solati
120 g ajdove kaše
6 dcl vode
200 g gobic, sol, gorčica, poper,
3 žlice kisle smetane
peteršilj

15 minut

Skuhamo v slani vodi in kašo ohladimo. Narežemo gobe, skuhamo, primešamo kaši. Polijemo s sokom iz limone, kisle smetane, popra, olja.

Solata iz ječmena
300 g ječmenove kaše,
2 dcl kisle smetane
0,5 jabolčnega soka
2 žlici olja,
100 g čebule
začimbe: majaron, drobnjak, zelena (listi), peteršilj,
100 g kislih kumaric,
2 paradižnika
2 trdo kuhani jajci

Čas priprave 35 minut.

Kašo opremo, namočimo, kuhamo, da ne razpadejo zrna, a so mehka. Omaka: Zmešamo olje, smetano, kis, začimbe, dodamo kumarice. Pustimo 30 minut. Obložimo z jajci in paradižnikom.
Zdravi, dobri in izvirni recepti.

Domus, 1989; 144 str.

Ni komentarjev: