23. februar 2009

Umberto Eco: SKRIVNOSTNI PLAMEN KRALJICE LOANE

Umberto Eco je napisal roman, ki odstopa od njegovega ustaljenega pravila, da se vsi njegovi romani dogajajo v varnem zavetju zgodovine srednjega veka v bolj ali manj mitičnih krajih. Nenadoma je napisal roman presenetljivo blizu sedanjosti, postavljen v čas 2. svetovne vojne in fašizma v Italiji. Glede na to, da je avtor rojen leta 1932, lahko sklepamo, da gre za njegov daleč najbolj avtobiografski roman.

Okvir zgodbe je zelo preprost. Glavni junak šestdesetletni Yambo po kapi izgubi spomin. Pravzaprav osebni spomin, svoja čustva in občutke. Prav dobro pa se spomni vseh citatov, ki jih je kdajkoli prebral, bodisi o megli, ki je njegova mala obsesija poleg starih knjig, s prodajo katerih se preživlja. Da bi našel svojo preteklost, svoje spomine, se po ženinem nasvetu odpravi v vas, kjer je preživel otroštvo. S pomočjo šolskih zvezkov in knjig, stripov, časopisov in pogrošnih romanov, ob glasbi plošč popularne glasbe vojnega obdobja priklicuje spomine iz megle. Tako spoznamo odraščanje generacije, ki jo je v Italiji zaznamovali fašizem, vojne strahote, povojna beda, pa tudi Miki Miška, Sandokan, Flash Gordon, čarovnik Mandrake, Dick Tracy.

Podstrešje je vir takih in drugačni zakladov. Najdba Shakespearejeve originalne prve izdaje komedij iz leta 1623, ga tako razburi, da doživi ponovno kap. V komi pa se vrnejo vsi osebni spomini, vsi koščki sestavljenke se dopolnijo v celoto.

Marcel Štefančič, jr. je za tednik Mladina zapisal: "Glavnemu junaku bi bilo kakopak lahko ime tudi Umberto Eco, kajti težko si predstavljam, da je Eco, ko je ta roman pisal, storil kaj drugega kot njegov junak - sklenil je, da se bo rodil kot starec in umrl kot otrok."

Kaj naj rečem drugega kot: "Še ena mojstrovina velikega avtorja."

Ljubljana : Mladinska knjiga, 2006; 437 str.

Vir: http://www.mladina.si/tednik/200651/clanek/kul-knjige--marcel_stefancic_jr/
http://www.emka.si/article.aspx?emka1docid=165266

Ni komentarjev: