14. maj 2009

Dario Cortese: DIVJA HRANA

Prva Knjiga nosi podnaslov užitne samonikle rastline, nabiranje in priprava. Knjiga vsebuje od vsem znanih rastlin (trobentica, marjetica, borovnica, regrat) do malo manj znanih navadni dežen, navadna regačica itd. Knjiga ima dve napaki, na kateri opozori avtor sam v drugem delu. V tem času so odkrili strupene snovi v gabezu in ga danes za uživanje odsvetujejo, uporablja pa se še zunanje, enako velja za lapuh (glej blog zdravplanet). Kuharski recepti so simpatični, preprosti, eksperimentalni. Strinjam se z avtorjem, da je divja hrana čisto nekaj drugega kot predelana z vsemi mogočimi dodatki in konzervansi. Da nam pristne minerale in vitamine in energijo za zdravje. Če jo kombiniramo z užitnimi cvetnicami pa je še paša za oči, ne le, da je dobra. Knjiga je napisna v vrstnem redu tako, kot se rastline pojavljajo v naravi in je čas njihovega nabiranja. Vredno poskusiti. Spremeni glavo in prebavo. Duga knjiga je dopolnjena in razširejna izdaja z novimi fotografijami.

Ljubljana : Kmečki glas : Svet knjige, 1995 ; 229 str.
Divja hrana [na] 2 : [zrasle so divje] 1. ponatis Ljubljana : Kmečki glas, 2008 ;158 str.

Ni komentarjev: