6. november 2009

Helena Petrovna Blavatsky: PRAKTIČNI OKULTIZEM IN DRUGE RAZPRAVE

Helena P. Blavatsky še danes buri duhove. Njeno delo Praktični okultizem in druge razprave spada med temeljna dela teozofije.

"Helena Petrovna Blavatsky se je rodila 31. julija, ali kakor trdijo nekateri, 12. avgusta 1831, v Jekaterinoslavu (sedaj Dnjepropetrovsk) v Ukrajini (tedaj delu ruskega imperija), kot hčerka polkovnika Petra Aleksejeviča von Hahna in Helene Andrejevne Fadejev, romanopiske, znane kot "ruska George Sand", ki pa je umrla, ko je bilo Heleni enajst let. Ker je bil njen oče v vojski, so jo z bratom poslali živet k stari materi Heleni Pavlovni Fadejev iz družine Dolgoruki, ki je bila znana botaničarka.
Pri sedemnajstih se je poročila s štiridesetletnim Nikiforjem Vasiljevičem Blavatsky, vendar pa se je kmalu po poroki odpravila na dvajsetletna popotovanja, na katerih se je srečala z mističnimi tradicijami sveta." Vir: http://www.teozofija.info/Biografija_Blavatsky.htm

ODLOMKI: ..."Vstajaj zgodaj in vstani takoj, ko se zbudiš; ne ostajaj v postelji na pol buden, na pol v snu. Nato goreče moli za duhovno obnovo celotnega človeštva, naj vse, ki se nahajajo na poti proti modrosti, opogumi tvoja molitev, da bodo delali resneje in uspešnejše. " ...(str. 53)
..."5. Ne beri veliko. Če deset minut bereš, ravno toliko ur premišljuj o prebranem. Navadi se na osamljenost. Nauči se biti sam s svojimi mislimi." ...( str. 55)

..."Kdor ukrepa, kadar je čas za ukrepanje, in ukrepa modro, kdor čaka, kadar je čas za čakanje, in čaka potrpežljivo, je usklajen s plimo in oseko dogajanj. Tako lahko, skupaj z naravo in njenimi zakoni ter z resnico in dobrodelnostjo kot sovjima zvezdama vodnicama, dela čudeže. Nepoznavanje teh zakonov vodi k obdobjem nerazumnega entuziazma na eni in potrtosti in celo brezupa na drugi strani. Tako je človek žrtev plimovanja namesto, da bi bil njegov mojster." ...( str. 58-59)
..." Kdor se bori sam s sabo in v tem boju zmaga, mu to uspe le takrat, kadar se zaveda, da je boj sam po sebi vreden truda." ...(str.61)

"Ne upiraj se slabemu" - to pomeni: ne pritožuj se in ne bodi jezen nad neizogibnimi nevšečnostmi življenja. Pozabi samega sebe - tako, da delaš za druge, Čemu se upirati, kadar nas ljudje opravljajo, zatirajo ali nam delajo krivico? Z upiranjem lahko naredimo še večjo krivico." ...(str. 61)
..." Znanje raste v takem razmerju, kakor ga uporabljamo - to pomeni: več ko učimo, več se učimo. Zatorej ti Iskalec Resnice, ki imaš vero majhnega otroka in hkrati voljo posvečenca, daj od svojega zaklada tistemu, ki nima ničesar, s čimer bi se lahko poživil na tej svoji romarski poti." ... (str. 63)

...Nihče ni tvoj sovražnik, nihče ni tvoj prijatelj. Vsakdo je tvoj učitelj. " ... "Čisto srce ni nujen pogoj za tistega, ki išče "znanje duha" . Obstajata dve poglavitni sredstvi, s katerima dosežemo to čistost. Prvič: vztrajno spodi vsako slabo misel; in drugič: ohrani ravnodušnost v vseh okoliščinah, naj te nikoli nič ne vznemiri in razjezi. "...(str. 64)

..." Misli je treba očistiti vsakič, ko začutimo jezo ali izgovorimo kaj neresničnega ali ko smo brez potrebe razkrili napako koga drugega; vedno, ko smo kaj rekli ali storili zaradi prilizovanja ali smo koga zavedli z nepošteno besedo ali dejanjem. "... Kogar vodi sebična presoja, ne more v nebesa, kajti tam ni osebnih misli. Kdor ne misli na nebesa, temveč je zadovoljen tam, kjer je, je že v nebesih, medtem ko nezadovoljni zaman kliče po njih. Biti brez osebnih želja, pomeni biti svoboden in srečen, in beseda "nebesa" ne more pomeniti drugega kot stanje svobode in sreče." ... Biti moraš kot majhne otrok, da lahko vstopiš v nebeško kraljestvo. Krepost in modrost sta vzvišeni, vendar če prikličeta ponos ali občutek ločenosti od drugih ljudi, sta samo kači jaza, ki se pojavljata v finejši obliki. "...(str. 65-66)
..."Kdor ne neguje praktičnega altruizma, kdor ni pripravljen deliti tudi zadnjega grižljaja* z nekom, ki je šibkejši in revnejši od njega; kdor ne pomaga sočloveku, če ga vidi trpeti kjer koli , kateremu koli narodu, kateri koli veri pripada; kdor je gluh za krik človeške revščine; kdor sliši, kako klevetajo nedolžnega, in ga ne zagovarja, kot bi šlo za njega samega, ta ni teozof. ".. (str. 67-68) opomba * to besedo je treba razumeti v najširšem pomeni, to je torej tudi duhovno znanje idr.


..."Človek, ki dvomi, ne doseže užitka niti v tem niti v drugem svetu (svetu dev), niti ne doseže blaženosti." ... ( str. 71)

... "Večni zakon pravi, da človeka ne more odrešiti nobena sila, ki bi prihajal izven njega samega. Če bi bilo to močno, bi če pred davnimi časi Zemljo obiskal kakšen angel, razodel nebeške skrivnosti in z manifestacijami duhovnih zmožnosti dokazal zavesti človeštva tisoče stvari, ki so ji neznane." ...(str. 73)

..."In kdor z obrekovanjem ali s kakšnim drugim napačnim prikazovanjem spravi sočloveka ob dober glas, ni ni manjši tat, ampak je lopov najslabše sorte. " ...(str. 74)


Idrija : Bogataj, 1996;129 str.


Več o Heleni Blavatsky si lahko prebereš na
http://www.misteriji.net/myblog/helena-petrovna-blavatsky-oris-zivljenja.html

Ni komentarjev: