27. december 2009

Jean Shinoda Bolen: BABJE BOGINJE

Delo temelji na Jungovih arhetipih kolektivnega nezavednega, zamislih o psiholoških tipih in praksi analiz, ki jih je naredila avtorica kot terapevtka.

"Sijajen in poživljajoč pogled, ki bo temeljito spremenil mišljenje žensk o staranju in jih osvobodil, da bodo povsem drugače videle svoj obraz v ogledalu." ( Spletna knjigarna Julia Doria na http://www.knjigarna-knjige.com/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=39 )

Knjiga nam razkrije marsikaj o tem, kako je tudi višek demokratičnih Periklejevih Aten pomenil za ženske malo manj kot sužnost. Edino premoženje, ki so ga lahko imele, je bila merica žita. Toliko o zgodovini. V klasični grški mitologiji so moški bogovi z Zevsom na čelu že izpodrinili boginje, ki so simbolizirale matriarhalne ureditve in čaščenje plodnosti ter življenja. Kako trdoživo je bilo njihovo malikovanje in čaščenje kaže tudi to, da jih je vključilo vase tudi v krščanstvo, a v predelani in zelo zabrisani obliki.

Knjigo lahko beremo na več načinov kot feministično literaturo, kot priročnik o naravnem staranju, modrenju žensk, prenašanju izročila in modrosti. Priporočam.




Založba Eno, 2006; 247 str.

Ni komentarjev: