23. oktober 2010

Guus Kuijer: KNJIGA VSEH STVARI

Knjiga vseh stvari je leta 2005 prejela kar dve prestižni nizozemski nagradi za mladinsko literaturo, Zlato sovo (Gouden Uil) in Zlato pero (Gouden Griffen). Knjiga je bila imenovana tudi za Book Sense 2006 Summer Pick in med najboljših deset mladinskih knjig tistega leta v časniku Washington Post. Pisatelj je bil v letu 2006 nominiran za prestižno mednarodno nagrado za mladinsko literaturo Astrid Lindgren Memorial Award, bile je tudi med štirimi nominiranci za Andersenovo nagrado.

Glavni junak Thomas, na vprašanje, kaj bi bil rad, ko odraste, vztrajno odgovarja: "Ko odrastem, bi bil rad srečen človek.« Včasih odrasli milijo, da je otroštvo brezskrbno in srečno samo po sebi, da je to čas igre in zabave. Kakšna zmota. Koliko otrok trpi in čaka nato, da odrastejo in si izborijo srečo, oziroma se naučijo biti srečni tako, da pozabijo na strah in udarce. Nasilje v družini največkrat zganjajo očetje. Nasilje nad ženskami in otroci. Na zunaj spoštovani člani skupnosti ali pa odkriti propadli ljudje, v vsakem primeru slabiči, ki se ne znajo spopasti s skrbmi in življenjem in se zanašajo nad šibkejšimi, ker mislijo, da tako nadzorujejo stvari in ljudi, v resnici pa jim vse uhaja iz rok. Thomas se s pomočjo sosede, ki ve, oz. sluti, kaj se dogaja za zaprtimi vrati, sestre in tete ter prijateljev reši strahu in strahovlade tiranskega z vero obsedenega očeta, ki je prepričan, da so »samo pridaniči in slabiči srečni.«

Nizozemski pisatelj Guus Kuijer (1942) je danes eden najbolj plodnih, priznanih in pogosto nagrajenih nizozemskih avtorjev mladinske literature. Poleg knjig za mlade piše tudi leposlovje za odrasle, gledališka dela in televizijske scenarije. S pisanjem je začel sredi sedemdesetih let, ko so bile knjige za otroke ponovno odkrite kot orožje v boju za boljši svet. Svojo pozornost namenja opisovanju vsakdanjega življenja, tegob in veselja otrok ter mladih najstnikov, ki se začenjajo zavedati sveta okoli sebe in ki jih pretresajo nova spoznanja o odraslih, predvsem o svojih starših. Odrasli v njegovih delih so dostikrat izgubljeni in čudaški, medtem ko so glavni junaki večinoma otroci, ki so si izoblikovali svoj pogled na svet in ga avtor zvesto popisuje skozi njihove oči. V večini del je zaslediti bolj ali manj izrazito družbeno kritiko, toda realistična dela so prežeta s humorjem in zabavnimi, včasih celo absurdnimi otroškimi domislicami. Mednarodni uspeh je dosegel s Knjigo vseh stvari, ki je prevedena v enajst jezikov izšla v trinajstih državah sveta.

Miš, 2008; 121 str.; (Zbirka Najnaj)

Ni komentarjev: