18. april 2011

Manca Košir: ŽARETI UPANJE


Glede Mance Košir je možno samo dvoje. Ali jo občudujete ali pa ostro zavračate. Glede nje in njenih idej ne more biti polovičarstva. Ženske, ki vas je očarala, boste z veseljem prebrale njene kolumne, ki so zbrane v njenem najnovejšem delu. Najbrž takrat, ko je napisala Ženska pisma ni nihče pričakoval, da bo Manca začela pravo "gibanje" oziroma svojo religijo, katere osnova je ljubezen, ljubezen, ljubezen. Zaneseno širi svojo filozofijo, kjer jo hočejo slišati, kjer jo hočejo objaviti, kjer jo hočejo videti. In rezultati so vsak dan bolj vidni.

ODLOMKI:
Po Octaviu Pazu je zaključila: "Čisto preprosto, ljubiti je učiti se hoje po tem svetu." ( str. 40)

"Zgodba pa je najkrajša razdalja med človekom in resnico". ( de Mello) (str. 66)

Tone Pavček: " Na svetu si, da gledaš sonce./Na svetu si, da greš za soncem./Na svetu si, da sam si sonce/in da s sveta odganjaš sence. ( str. 75)

"Mu povem indijansko priliko o dveh volkovih v naših dušah, saj jo poznate: Vsak ima dva volkova v sebi, volka svetlobe in volka teme. Volka zla in volka dobrega. V njem raste tisti, ki ga hrani. Ga spodbujam, da nahrani dobrega, svetlega. " (str. 75)

"Zakaj pa je treba meditiranti?" me ob odhodu z doma vpraša mati. "Zato, ker je meditacija najboljša priprava na smrt, in jaz se na smrt želim pripravljati," ji odgovorim. ( str. 77)

Eckhart Tolle ( Nova zemlja): "Če mislite, da ste (že) razvestljeni, pojdite za teden dni živeti k svojim staršem. Kajti najtežje je razkleniti vzorce, v katerih živimo že vse svoje življenje." ( str. 118)

Eros: "Kdor stopi v Erosov svet, odkrije svojega./Le kdor ljubi sebe, lahko ljubi druge./ Sprejmi svoje življenje in našel boš srečo. "( str. 179)

..."Še posebej v šoli, kjer učitelj lahko reši več življenj, kot jih vse svoje življenje najboljši zdravnik." ( str. 200)


Ni komentarjev: