14. maj 2011

Mauriel Barbery: ELEGANCA JEŽA

Romanu se pozna, da ga je napisala prof. filozofije, a mu to ne škodi, kvečjemu koristi. Pravi užitek v branju. S tem se strinja nešteto bralcev v svojih blogih, kar daje delu večjo težo kot navdušenje Mance Košir nad njim .

Knjiga je pisana skozi oči dveh glavnih junakinj. Deklice bogatih staršev, ki razmišlja o samomoru, ko bo čez nekaj dni napolnila trinajst let. Druga junakinja je hišnica Renee, ki za krinko neuke ženske skriva globoko, čustveno in izobraženo osebo. V večstanovnjsko hišo vnese nemir nov sosed Kakuro, ki se vseli namesto preminulega kritika. Je izredno bogat, kar ga še ne loči od drugih sosedov, je pa Japonec in častilec lepote. Ni čudno, da takoj postane prijatelj glavnih junakinj. Preden se lahko njegovo prijateljstvo z Renee razvije v kaj več, se zgodi tragedija. Paloma sklene živeti, da bo "lovila lepoto v tem svetu, vedno v nikoli", v spomin na Renee.


ODLOMKI:

..."Katera ženska je aristokratka? Ženska, ki ji prostaštvo ne more do živega, čeprav je povsod okoli nje.
Ob nedeljah je obkrožena s prostaštvom družine svojega moža, ki z opolzkim smehom duši bolečino, ker so bili rojeni nemočni in brez prihodnosti; nato s prostaštvom okolice,ravno tako bledikasto osamele kot neonske luči tovarne, kamor se možje napotijo vsako jutro, kot grešniki, ki se vračajo v pekel; s prostaštvom njenih delodajalk, ki z vsem svojim denarjem ne morejo prikriti nizkotnosti in ki jo ogovarjajo kot garjavega psa. " ( str. 26-27)

..." Eden od očkovih povabljencev jo je izrekel na včerajšnji večerji: "Kdor zna, dela, kdor ne zna, uči, kdor ne zna učiti, uči učitelje, in kdor ne zna učiti učiteljev, se ukvarja s politiko." ( str. 55)

..."Opazila sem, kako se jim vedno mudi, kako so v stresu zaradi rokov, tako željni sedanjosti, da jim ne bi bilo treba misliti na jutri...Ampak, če nas je strah jutrišnjega dne, je to zato, ker ne znamo zgraditi sedanjosti, in kadar ne znamo zgraditi sedanjosti, si dopovedujemo, da bomo lahko to storili jutri, vendar zaman, ker jutri vedno postane danes,razumete? ( str. 139)

..."Imejte le eno prijateljico , a jo dobro izberite." ( str. 199)

..."Čudno, a Marguerite ima povsem razumski pogled na ljubezen, jaz pa sem nepoboljšljiv romantik. Ljubezen vidi kot plod razumske izbire (tipa http://www.najiniokusi.com/), jaz pa jo razumem kot hčerko slastnega nagiba. V nečem se strinjava: ljubiti ne sme biti sredstvo, ampak cilj." ( str.215)

MK, 2010; 364 str.

Ni komentarjev: