13. september 2011

Bert Ehgartner: BILI STE ZDRAVI-DOKLER NISTE PRIŠLI K ZDRAVNIKU

Knjiga razgalja, kako se farmacevtska industrija, skupaj s pomočjo medicine, na vse kriplje trudi, da bi tudi zdravim prodala čim več zdravil. V ta namen se mejne vrednosti zdravega krvnega tlaka drastično znižujejo, prav tako meja holesterola in sladkorja v krvi. Na ta način se število ljudi, ki presegajo te vrednosti zvišuje. Tak primer je holesterol, kjer se mejna vrednot od sredine osemdesetih let 20. stoletja znižuje. Meja je postavljen na 200 mg/dl ali 5,2, mmol/l, medtem ko je povprečna vrednost pri 40 letnih ženskah v Nemčiji 220mg/l ali 5,7 mmol/l pri isto starih moških pa celo 235mg/dl ali 6,1 mmol/l. Pri starosti za oba spola pa pri šestdesetih letih okoli 245 mg/l ali 6,4 mmol/l.









Določen študije so dokazale, da bi radikalno zniževanje ravni sladkorja v krvi, sladkorni bolniki kaj pridobili. Študija ADVANCE je celo pokazal ničen učinek zdravljenja diabetesa z zdravili. Diabetiki, ki so vestno delali terapijo so bili bolj ogroženi zaradi močnih in nevarnih padcev sladkorja v krvi in pridobivana na teži.



Ali : »Psihična nerazpoloženost« je za zavarovalnice brez vrednosti, je če se iz tega po zdravniški diagnozi izcimi »rahlo depresivna epizoda«, letni dobiček zanje že 1000 evrov, »disociativna motnja« vsoto podvoji, »bipolarna afektivna motnja« jo dvigne na 3400 evrov, shizofrenija pa jo ponese do 6000 evrov.



Ali: "Norveška raziskava o učinkih zgodnjega prepoznavanja raka dojke, je pokazala, da so mamografska presejanja dejansko prispevala k dvigu odstotka raka na dojkah, ki dejansko v enem od petih primerov izgine sam, brez kakega posebnega zdravljenja. Raziskave kažejo, da je naše telo sposobno premagati raka, če ga ne odkrije medicina s predobrimi napravami kot je magnetna resonanca in začnejo takojšnje zdravljenje s kemoterapijo. Skratka podrobne raziskave z resonanco so pokazale, da je anomalij v "zdravih" ljudeh bistveno več, kot bi pričakovali. Celo to, da zdravih ljudi po postavljenih standardih praktično ni. Ker so bili nad rezultati šokirani, so raziskavo ponovili med zdravniškim osebjem in prišli do enakih rezultatov.



"Če vprašate pet zdravnikov o vašem zdravju, boste prišli do šestih diagnoz", pravi šala?



Večje število zdravil in njihovo medsebojno učinkovanje praviloma povzroči večjo škodo kot korist. V študiji internista Jochena Schulerja se je izkazalo,da so osebe stare nad 75 let jedle od 4 do 11 zdravil dnevno, v povprečju 7,5. Pokazalo se je, da je bilo 36% receptov nepotrebnih, 30,15 potencialno nevarnih, 7,6% podvajanja receptov, 23,4% jih je imelo napačen odmerek, pri 65 % pa je obstajala nevarnost nezaželenih medsebojnih učinkov. ( str. 104)



V vaše dobro si zapomnite, da pacient lahko kadarkoli zahteva drugo mnenje. Drugemu zdraviku ne pokažite diagnozo prvega. Predvsem pa preberite knjigo, ki nosi podnaslov Priročnik za samoobrambo.



Provokativna knjiga, ki bi potrebovala tudi recenzije s strani uradne medicine.

Ni komentarjev: