2. junij 2015

Jonas Jonasson: ANALFABETKA; KI JE OBVLADALA RAČUNSTVO

Odličen roman, ki vas bo pošteno nasmejal.

ODLOMKI:

..." Statistična verjetnost, da se bo nepismena ženska, odrasla v Sowetu v sedemdesetih , nekega dne znašla na kamionu skupaj s švedskim kraljem in švedskim predsednikom vlade, je 1 proti 45.766.212.810.
    in sicer po izračunu prav te nepismene ženske. (str.1)

..."Razlika med genialnostjo in neumnostjo je v tem, da genialnost pozna meje.
                                                                                                           Neznan mislec ... ( str. 2)

..." Sedanjost: tisti del večnosti, ki deli domeno razočaranja od kraljestva upanja.
                                                                                                          Ambrose Bierce  ... ( str. 195)

..."Kak prenapeti tožilec, po možnosti pod vplivom opozicije, bi z lahkoto skonstruiral scenarij, po katerem je ministrski predsednik dramatične dogodke umetno podaljševal in sodeloval pri nezakonitem početju.
     "Aha," je dahnila zamišljeno Nombeko, " recimo omogočanje zločina eksplozije ali povzročitve žarčenja, po 9. odstavku 3. člena kazenskega zakonika. "
     "Za to sta pa dve leti, ne? " je rekel premier, ki se mu je začelo svitati, da ni ničesar, v čemer Nombeko ne bi bila pošteno podkovana.
     " Tako je," je pritrdila. "In glede na potencialno povzročitev splošne nevarnosti ni upanja, da bi se zmazali z manj. Pa brez čelade ste vozili motorno kolo. Če kaj poznam Švedsko, bi vam takoj dali še petnajst let zraven. "... ( str. 451)

..." Fredrik Reinfeldt je bil eden najbolj poštenih in načelnih ljudi na Švedskem- take sorte, da je plačeval radijsko in televizijsko naročnino že, ko je še živel v študentskem domu. In že kot otrok je sosedu ponudil potrdilo o prejemu , ko mu je prodal sveženj pora za nekaj orejev."... ( str. 456)

..."Če bog obstaja, je gotovo poln humorja.
    Nombeko in Holgar 2 sta si dvajset let želela otroka. Nombeko je pred petimi leti obupala in bila že pri sedeminštiridesetih, ko je julija 2008 opazila, da je noseča. (In to prav na dan, ko je George W. Bush v Washingtonu ugotovil, da prejemnik Nobelove nagrade za mir in nekdanji predsednik Nelson Mandela mogoče počasi res nima več kaj iskati na ameriškem seznamu najbolj iskanih teroristov.)
     Toda s tem komičnosti še ni bilo konec. Kmalu se je namreč izkazalo, da nekako velja tudi za nekoliko mlajšo Celestino.
     Holgar 2 je Nombeko rekel, da si o svetu mislimo kar hočemo, ampak potomca Celestine in njegovega brata so pa res ni zaslužil. Nombeko se je sicer strinjala, a vendar vztrajala, naj se osredotočita nase in na lastno srečo in prepustita tepcema in babici tepke, naj se osredotočijo na svojo.
     In tako je potem tudi bilo. " ( str. 501)

MK Založba, 2014; 509 str.

Ni komentarjev: