10. junij 2008

Gore Vidal: MAYRA BRECKINRIDGE

Gore Vidal je kanadski pisatelj. Zanj bi lahko rekli, da je izredno aktiven, delaven, nikoli zadovoljen, izredno kritičen. Roman Myra Breckinridge je takoj postal bestseller in šokantna senzacija. Iz dela kar puhti moč, energija, spolnost, ekstremnost. Zgodbo nam v obliki dnevniških zapiskov pripoveduje v prvi osebi Myra Breckinridge sama. Zgodba se začne z njenim prihodom na Akademijo za dramsko umetnost in manekenstvo, na kateri za kratek čas postane predavateljica. Predsedujoči te šole je Buck, stric Myrinega pokojnega moža Myrona. Ker je vdova upravičena do dela posestva, na katerem stoji akademija, postane predavateljica. Buck s tako vsiljeno rešitvijo ni zadovoljen, saj je posestvo veliko vredno in akademija uspešna. Myra mu maha pred nosom z oporoko in poročnim listom, a Buck se je hoče znebiti in najame odvetnike in preiskovalce, da bi to preverili verodostojnost njenih pripovedi in papirjev.

Myra hoče uspeti za vsako ceno. Ima se za najlepšo, najbolj seksualno privlačna, zna nuditi vse užitke obema spoloma, vzornice so ji najbolj slavna imena. Je zvezda , ki čaka, da jo odkrijejo. Vse, kar naredi je kolaž dejanj super zvezd: V lokalu naroči kavo z glasom Ann Sheridan, prekriža noge kot Jean Harlow in zapeljivo kot Lana Turner pogleduje okoli sebe. Njeno življenje je zlepljeno iz insertov zvezd velikih filmov.

Sodeluje pri orgijah, kjer se srečujejo pari, ki imajo tudi istospolna nagnjenja. Myra med svojimi študenti išče potencialne zvezdnike in ljubimce. Njena žrtev je Rusty, privlačen študent, ki ga spelje zaročenki Mary Ann. Na njim se kruto izživi, izlije vso svojo jezo in sovraštvo do moških, kajti po njenem mnenju so prav moški krivi za vsa ponižanja žensk. Njena želja je preusmeriti spolnost v istospolnost in tako znižati številno populacijo. Zato hladnokrvno s tolažbo zapeljuje zapuščeno zaročenko Rustya Mary Ann.

Svak pa ne izgublja časa in raziskuje njeno preteklost. Ugotovi šokantno resnico. Oporoka ni prava, ampak ponarejena. Poročni list ni veljaven. Pravzaprav poroke sploh ne bi bilo. In Myron ni mrtev...Sledijo bliskoviti preobrati vse do presenetljivega happy enda posebej za ameriške bralce.

V Myri Breckinridge je precej avtobiografskih elementov.

Več preberi na http://www.radiostudent.si/article.php?sid=1768

Cankarjeva založba, 2001; 216 str.

Ni komentarjev: