2. junij 2008

Michael Baigent in Richard Leigh: INKVIZICIJA


Še ena zgodovinska knjiga, ki plod sodelovanja izjemne dvojice Michael Baigent in Richard Leigh. Bere se kot napeta kriminalka, v resnici pa popisuje kruto resničnost zgodovine. "Inkvizicija je začela delovati leta 1234 in do danes, ko deluje kot Kongregacija za doktrino vere, so njeni uradniki nanizali mogočen seznam bojev proti zelo raznolikim "uničevalcem" katoliške vere. V delu lahko preberemo, da so pooblaščenci Svetega sedeža skušali izkoreniniti Jude, čarovnice, protestante, ljudstva v "novem svetu", znanstvenike, ki so odkrivali resnice o Zemlji in vesolju, ki so na laž postavljali nekatere "svete resnice", utemeljitelje sekularne države in druge.
Ker pa naj tudi sveti možje ne bi bili imuni na slabosti človeške narave, jih je pri lovu na domnevne krivoverce nemalokrat bolj kot želja po ustanavljanju Kristusovega kraljestva na Zemlji vodila želja po zaplembi čim večjega bogastva, ki je po smrti obsojenca prišlo v roke svete inkvizicije.

Avtorja v delu tako zapišeta: "Sveti oficij je morda spremenil svoje ime, toda ideološki temelj je ostal isti. Prav gotovo ni niti najmanj spremenil svojih metod. Še vedno prejema anonimne obdolžitve, komaj kdaj se direktno pogovarja z obtoženci, zahteva preklice in zapira ljudem usta ter svoje svetovalce slej ko prej novači med tretjerazrednimi teologi."

Mučenje jetnikov, ponarejanje dokazov, prisilno izdajanje družine in sosedov, množične usmrtitve – vse to so bila stoletja dolgo orodja inkvizitorjev Rimskokatoliške cerkve proti krivovercem, protestantom, čarovnicam … Ta izjemna knjiga vam bo slikovito, a znanstveno utemeljeno predstavila resnico o eni izmed najgrozljivejših in najbolj temačnih organizacij vseh časov.
Spoznali boste celotno zgodovino inkvizicije, od začetka v 13. st. do danes,
seznanili se boste z rimsko in špansko različico ter z blaznostjo lova na čarovnice,
izvedeli boste, kako je inkvizicija iz očiščevalke vere postala varuhinja papeške oblasti.


Viri: http://www.emka.si/artikel/351365/Inkvizicija
http://www.mladina.si/tednik/200412/clanek/kul-knjige--bernard_nezmah/
in več na http://www.rtvslo.si/kultura/modload.php&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=19&c_id=25849





Mladinska knjiga, 2004; 282 str.

Ni komentarjev: