23. junij 2008

Paulo Coelho: PETA GORA

Brazilski pisatelj Paulo Coelho je za Marquezom drugi najbolj brani latinsko ameriški avtor. Ima za sabo lepo število knjig, prevedenih v več kot 34 jezikov, objavljenih v 74 državah, že čez 17 milijonov prodanih izvodov in kar nekaj nagrad.
V Peti gori Coelho pripoveduje biblijsko zgodbo o preroku Eliji. Dogaja se v 9. st. p.n.š. , ko se je izraelski kralj Ahab poročil s Fenicijsko Jezabelo. Ta ga je odvrnila od krščanstva, zato je izraelske preroke dal pobiti. Elija se je rešil in sledil božjemu ukazu, da naj gre v Akbar, kjer se bo pripravil, da bo zrušil oblast Ahaba in Jezabele. Živel je pri vdovi in njenem sinu, ki ga je prezgodaj obiskala smrt. Krivdo pripišejo Eliji in ga pošljejo na Peto goro, kjer je domovanje boga Baala, od koder se nihče ne vrne. Na gori Eliji angel naroči, naj obudi vdovinega sina od mrtvih . Tu se biblijska zgodba konča, Coelho pa nadaljuje z opisi Elijevih uspehov v mestu in odkrivanjem ljubezni med vdovo in prerokom vse do trenutka, ko mesto porušijo Asirci, ki vdovo ubijejo. Elija je organiziral preživele. Z obredom preimenovanja jim je omogočil novo življenje. Potem je čakal, da ga bog pokliče v Izrael.

Nehote delo primerjamo s "podobnimi" knjigami, npr. Hessejevo Sidharto, Castanedinim Učenjem pri don Juanu, Saint Exuperyjevim Malim princem ali Redfieldovo Celestinsko prerokbo. Coelho je začutil kaj in predvsem pa, kako pisati za nezahtevne in sprememb potrebne bralce. Temu je prilagodil tudi svoj jezik. Če je bil v Alkimistu minimalizem jezika novost, je tukaj ponavljanje. Ali občinstvo samo še hlepi po instant duhovnosti in je opustilo kritično distanco?

Vale-Novak, 1998; 250 str.

Ni komentarjev: