23. junij 2008

Paulo Coelho: VERONIKA SE ODLOČI UMRETI

Veronika se odloči umreti, je tako kot ostale knjige Paula Coelha, uspešnica. Za nas pa je posebej razvpita, ker se dogaja v Ljubljani. Zato je koreograf Gagik Ismailian zgodbo uprizoril prav v Ljubljani. Že leta 2007 pa se je žužnjalo po Radiu Študent, da bo zgodba posneta tudi na filmski trak, da se bo film snemal v Ljubljani, znana je bila že glavna igralka Kate Bosworth, ki bo upodobila Veroniko. Tukaj pa je tudi vse zastalo. Saj ne vem, če ne bi rekla kar hvala bogu, da ne bodo Slovence z vsemi možnimi mediji upodabljali kot suicidalne paranoike in nam delali dodatno
antireklamo še drugi, poleg nas samih. Od vseh Coelhovih zgodb, me prav Veronikina zgodba ni prepričala. Priznam, da imam mogoče predsodek že v glavi in je bilo čisto dovolj, da se zgodba dogaja v Ljubljani, da je pri meni padla na rep lestvice. Kdo bi vedel?! Kljub temu ni malo navdušencev in navdušenk tudi nad tem delom Coelha.

Knjigo je avtor delno napisal tudi po svojih izkušnjah, zakaj sploh živeti. Šele, ko je življenje ogroženo, spoznamo njegovo vrednost. S tem se sooča tudi glavna junakinja, ki v svojem življenju ne najde več smisla, zato se odloči umreti. A samomor se ji ne posreči, (morali bi reči, da se srečno konča, saj preživi), saj se zbudi v psihiatrični bolnišnici, kjer ji zdravniki povedo, da ima le še nekaj dni življenja. Sledimo preobratu v Veronikinem razmišljanju, kjer lastna volja odločitve, kola lomi. Najprej se je Veronika odločila umreti, potem pa živeti. V nobenem primeru se ne da in gre do konca . V preostanku življenja hoče oživiti čustva, ki si jih prej ni upala (po)doživeti. V hladu zimskih dni, v svetu, kjer ni pravil, med ljudmi, ki jih je družba izločila zaradi njihove drugačnosti v umobolnico,Veronika odkrije sebe, svojo svobodno voljo in neprecenljivo vrednost vsakdanjega življenja. Prepričana je, da so ji dnevi šteti. Želi si da bi imela še toliko časa, da bi storila vse, kar si je vedno želela, pa si tega ni upala zaradi drugih.



Več o avtorju si preberi na http://sl.wikipedia.org/wiki/Paulo_Coelho

Ljubljana : Vale-Novak, 1999 ; 191 str.

Ni komentarjev: