12. junij 2008

Philip Pullman: PRETANJENI NOŽ

Trilogija Njegova temna tvar je sestavljana iz sledečih knjig: Severni sij, Pretanjeni nož in Jantarni daljnogled. Pretanjeni nož je drugi del, ki se odvija v treh različnih vesoljih: v svetu Severnega sija, v našem vesolju in še v tretjem svetu, popolnoma novem. Tam se spoznata Lyra, junakinja iz prvega dela, in Will, pogumen dvanajstletnik, ki išče svojega očeta. Naslovni nož, za katerega bi bili ljudje pripravljeni storiti marsikaj, je nekaj posebnega. Z njim namreč lahko izrežemo vrata v drug svet.

… Trilogija Njegova temna tvar sodobnega angleškega pisatelja Philipa Pullmana je kolosalna umetnina in nedvomno nekaj najboljšega, kar je na področju fantazijskega leposlovja nastalo v zadnjih desetih letih. Avtor je za svoj zdaj že klasični dosežek, ki je omrežil in navdušil bralce vseh starosti, prejel številne ugledne nagrade, zdaj pa so po prvem delu trilogije posneli tudi film pod naslovom Zlati kompas.

Zgodbe so najpomembnejša stvar na svetu. Brez zgodb sploh ne bi bili ljudje.« (Philip Pullman)

Publisher's Weekly je zapisal: »Drugi del trilogije Njegova temna stvar izpolnjuje vsa pričakovanja, s katerimi nas je navdal prvi del. Zgodba Pretanjenega noža se že na prvih straneh odvija z naglico, ob kateri nam zastaja srce, in ritem pripovedi se ne upočasni vse do konca knjige. Veličastni in bujni pripovedni slog vas bo nedvomno očaral.«

Vir: http://www.emka.si/artikel/352482/Pretanjeni-noz

Epta, 2002; 373 str.

Ni komentarjev: