11. junij 2008

Slavenka Drakulić: KAKO SMO PREŽIVELI KOMUNIZEM IN SE CELO SMEJALI

Časopis Delo.si je dne, 2.2.2005 prinesel novico, da je hrvaška pisateljica in publicistka Slavenka Drakulić dobitnica književne nagrade za evropsko razumevanje, ki jo podeljujejo mesto Leipzig, nemška zvezna dežela Saška in Združenje nemških knjigarn od leta 1994 dalje. Nagrado in 10.000 evrov je Drakulićeva prejela ob odprtju Knjižnega sejma v Leipzigu. Pisateljica je bila nagrajena za knjigo "Oni ne bi ni mrava zgazili". Knjiga je študija obnašanja haaških obtožencev in obsojencev. Najprej je bila objavljena v angleščini, potem šele v hrvaščini. Slavenka Drakulić je mednarodno uveljavljena hrvaška pisateljica, ki živi med Stockholmom, Dunajem in Istro. V slovenščini so med drugim izšle njene knjige Okus po moškem, Kot da me ni, Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali in druge knjige ter članki.

"Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali", je reportažno-esejističen zapis, ki je bil v tujini odmevno sprejet. Zahodna Evropa je iztekajoči komunizem v socialističnih deželah sprejemal kot eksotično literano okolje-fikcijo in zato jih je stvar verjetno še bolj zabavala. Feministična Slavenka Drakulić je še vedno doživljana in označena kot »disidentska« umetnica v domovini. Zaradi svoje kritike režima so jo skoraj proglasili za izdajalko domovine. Objavlja predvsem v tujini.

Tekst je napisan tako, da nas do solz nasmeje, a hkrati pusti priokus tragikomičnosti v ustih tistih, ki smo vsaj delno komunizem doživljali kot svojo obliko stvarnosti, svoje vsakdanje okolje, ki se nam ni zdelo niti čudno niti posebno zlovešče. Danes gledano z distanco in drugimi očmi, ki so se že navadile izbirčnega in potrošniškega pogleda, pa je marsikaj skoraj nedoumljivo. Knjiga je neprecenljiv vir humorja in kratkega kurza iz zgodovine, ki je priporočljiv tudi za e-generacijo.

Vir: http://www.delo.si/clanek/6527
Rotis, 1992; 196 str.

Ni komentarjev: