24. julij 2008

Helen Fielding:DNEVNIK BRIDGET JONES

Bridget je samska, v mestu živeča, nevrotična tridesetletnica. Helen Fielding jo je naredila za svojo junakinjo. Dnevnik Bridget Jones je bil v letu 1996 zasnovan kot kolumna v reviji Independent. Zaradi pozitivnega odziva bralcev jih je avtorica nekoliko predelane objavila v istoimenskem romanu. To je bil njen drugi roman, ki pa je po popularnosti povsem prehitel prvega. S spretnim kombiniranjem komičnih in ironičnih situacij se je lotila tipičnih ženskih problemov in frustracij: prekomerne teže, nagnjenost k depresijam, alkoholu, nikotinu, opisala frustracije samske ženske pri 30, ki nikakor ne ujame pravega moškega za poroko. Glavna junakinja Bridget Jones je duhovita, samoironična, zabavna in tipična ženska. Dnevno zapisuje zaužite in porabljene kalorije, šteje cigarete, išče svojega princa na belem konju, s prijateljicami v priljubljenem lokalu debatira poleg življenja še o knjigah za samopomoč kot so: kako ujeti pravega moškega in kako se izogniti napačnemu, kako uspeti kot poslovna ženska, kako poiskati notranje ravnovesje… Neizpodbitno dejstvo je, da je v dnevniku in njegovem nadaljevanju veliko resnic, ki jih prebiramo skozi solze in smeh in se z junakinjo z lahkoto poistovetimo, zato ni čudno, da je bil Dnevnik več kot 50 tednov na lestvici najuspešneje prodajanih knjig v Veliki Britaniji. Predstavlja svetovno knjižno senzacijo, ker je dosegel več kot milijon prodanih izvodov. V letu 2001 je bil posnet tudi film z Renee Zellweger v glavni vlogi, ter Hughom Grantom.

Iz Londona pa je , 13.12.2004, STA poročala o zanimivi najdbi izvirnega dnevnika Bridget Jones. Zapisali so takole:" Osem desetletij star dnevnik britanske najstnice, t.i. "prave Bridget Jones", bo ta teden krenil v prodajo po Veliki Britaniji.

Dnevnik ponuja dober vpogled v način življenja v Veliki Britaniji v "norih" 20-ih letih, ko sta bila ljubezen in zabava glavne preokupacije mladenk. V dnevniku je 17-letna Ilena Powel popisala tri mesece svojega življenja v letu 1925, ko je bila posebej obsedena s svojim videzom in s fanti. Dnevnik, vezan v usnje, so našli v torbi, polni knjig, ki jo je v dar dobila knjižnica Oxfam v Bristolu, Ileninem rojstnem kraju. Nekatera Ilenina razmišljanja so zelo podobna stališčem 30-letne Bridget v knjigi britanske pisateljice Helen Fielding. Po tej knjigi so leta 2001 posneli filmsko uspešnico Dnevnik Bridget Jones. Direktor knjižnice Oxfam Chris Coe je sporočil, da je izvirni dnevnik natisnjen in da od njegove prodaje po svetu pričakuje zaslužek v višini najmanj milijon funtov. Ilenin dnevnik bodo skupaj z barvno fotografijo, posneto na njen rojstni dan, začeli prodajati ta teden, in sicer v 750 Oxfamovih knjižnicah po vsej Veliki Britaniji. "
Vsekakor spretna marketiška poteza knjižnice, ki pa Dnevniku Bridget Jones ni vzela očarljivosti in lahkotnosti, s katero je napisan.
Vale-Novak, 1999;312 str.

Ni komentarjev: