15. julij 2008

Jane Austen: PREVZETNOST IN PRISTRANOST

Roman Prevzetnost in pristranost je še danes priljubljeno delo angleške pisateljice Jane Austen. Prvič je bilo objavljeno leta 1813. Po zgodbi so posneli tudi več celovečernih filmov in nadaljevank.

Skozi oči Elizabeth Bennet si ogledamo življenje plemstva na angleškem podeželju na prelomu iz 18. v 19. stoletje, predvsem položaj žensk, katerih usoda je bila odvisna od položaja družine in izbire partnerja. Poroka je pomenila višji status ženske. Najlepši in najbolj bistri izmed petih sestra sta prav Jane in Elizabeth, a do sedaj se je vsak snubec hitro umaknil, ko je spoznal družinske razmere.

V družini je bilo pet hčera in vsak, ki bi vzel najstarejšo, bi tvegal, da bi moral po očetovi smrti poskrbeti še za mater in preostale neporočene sestre. Očetovo premoženje, deduje namreč izključno moški potomec. V bližnji dvorec pripotujeta mlada plemiča g. Darcy ter njegov prijatelj g. Bingley, v katerega se Jane Bennet, najlepša izmed sester, zaljubi na prvi pogled. Družbena pravila jima ne glede na obojestransko ljubezen, narekujejo počasno ter previdno srečevanje. Medtem se med g. Darcyjem ter duhovito in idealistično Elizabeth Bennet spletejo zmedena čustva. Prevzetnost pooseblja Dacy, pristranost pa Elizabeth. Ravno takrat, ko bi se ljubezenski zgodbi lahko razvili, se g. Darcy, ki je sramežljivo obnašanje Jane razumel kot pomanjkanje ljubezni do g, Bingleyja, odloči, da ju bo ločil, ter prijatelja odpelje v London. Jane zlomljenega srca obišče sorodnike, ki prav tako živijo v Londonu, ter skuša g. Bingleyja pozabiti. Medtem Elizabeth večkrat sreča g. Darcyja, a ne razume, zakaj je njeno sestro ločil od svojega prijatelja. Elizabeth zavrne g. Darcyja, ko ji ta izpove svojo ljubezen . Medtem najmlajša izmed sester, Kitty, pobegne z mladim oficirjem. G. Darcy iz ljubezni do Elizabeth oficirju ponudi veliko vsoto denarja, da se z Kitty poroči ter s tem njeni družini prihrani sramoto. Elizabeth to izve in počasi si prične priznavati lastna čustva. G. Bingley končno zbere pogum ter zaprosi Jane za roko.
Kljub temu, da tvega revščino, se Elizabeth odreče poroki z bratrancem Collinsom, ki bo podedoval posest. Opredeli se za zakon s partnerjem, ki ga bo cenila in spoštovala. Ko jo ob meglenem sončnem vzhodu g. Darcy zaprosi za roko, Elizabeth privoli.

Gre za tipično ljubezensko zgodbo, elegantno vpeto v okvir življenja ženske v 18. stoletju. Odnosi med stanovi, pričakovanja družbe, družine ter samega sebe. Elizabeth, mlado in inteligentno dekle, ki verjame v pravo ljubezen, je povsem moderen lik. Zbadljivi Elizabethini komentarji ter dialogi z g. Darcyjem nudijo dodaten užitek, večno preigravanje med spoloma.

Cankarjeva založba, 2008; 405 str.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Torej, tole je čisto napačna vsebina.

Z oficirjem res pobegne najmlajša sestra, vendar je to Lidia, Kitty je je četrta med petimi sestrami.

Kje ste našli snubitev ob sončnem vzhodu (razen v filmu iz leta 2005, ki je povsem amerikanizziran prikaz jane Austen).

Če že podajate vsebino knjige, jo prej vsaj preberite...