26. avgust 2008

Barica Kranjc: ZDRAVJE PRIHAJA IZ KUHINJE

Knjiga nosi naslov z naravno, polnovredno hrano in makrobiotiko do zdravja. Izogibajmo se skrajno jang živil, ki grejejo telo in med katera spadajo: jajca, meso , perutnina, tuna, raki, krompir, melancani, paradižnik. Skrajno jin živila, ki hladijo telo so: tropsko sadje in jedrca: kokos, fige, grenivka, pomaranča, limona, kivi, mango. Mlečna jin živila: mleko, maslo, jogurt, smetana, siri, majoneza. Poleg tega so skrajno jin še: alkohol, začimbe, čokolada. Zmerna jin in jang živila so za organizem najboljša. Vzdržujejo tudi pravi ph krvi. Med zmerne jin živila spada zelenjava: korenje, buče, cvetača, repa, redkev, zelje, čebula, stročji fižol, ohrovt, zelena, kumare, solata, grah, kreša. Jin sadje je: jabolka, marelice, borovnice, češnje, breskve, hruške, jagode, maline, lubenice. Med zmerna jang živila pa ribe: krap, postrvi, škampi, morski list, raki, školjke. Vse integralne žitarice so zmerno jang živilo. Med semeni in jedrci je makovo seme, arašidi zmerno jang. Zelo jin živila lahko jangiziramo tako, da jih dalj časa in pri višji temperaturi kuhamo. Lahko kuhamo pod pritiskom v sopari in uporabimo sol. Hrano jingiziramo tako, da uživamo presno hrano, kis, ingver, začimbe.

Delavska enotnost, 1988; 112 str.

Ni komentarjev: