16. avgust 2008

Brane Bitenc: KRI

Brane Bitenc je rojen leta 1962 v Ljubljani. Po končani srednji šoli se je ukvarjal z glasbo in pisal pesmi. Je pevec in tekstopisec skupine Otroci socializma. Leta 1986 se je vpisal na AGRFT na oddelek filmske režije. (Kot študent četrtega letnika je dobil Badjurovo nagrado za kratki film Lojze se je zbudil tako kot ponavadi.) Je avtor dokumentarcev, oddaj za otroke in igranih filmov, večinoma v produkciji Televizije Slovenija. Brane Bitenc je v prvotni zasedbi Otroci socializma, (ki je skupina iz zlatega obdobja slovenskega punka, za katero so bila značilna odlična besedila ter netipično punkovska glasbena spremljava), bil pevec in tekstopisec. Pred tem pel v Berlinskem zidu. Fantje, ki so poslušali The Stranglers, Sex Pistols, Clashe, Public Image Limited ter ostale punk in novovalovske bende, so v zgodnjih osemdesetih ustanovili bend. Z namenom, da bi imeli možnost govoriti o stvareh, za katere so se takrat zanimali. Kot pravijo sami, so bili to »pičke, alkohol in fuk« ter seveda družbena kritika. Zaradi le-te so bile njihove pesmi prepovedane in cenzurirane, njih pa je preganjala tudi policija. Dokončno so razpadli leta 1986.

Odlomek ene izmed uglasbenih pesmi iz repertoarja benda Otroci socializma:
"Enkrat je umrl naš sosed, soseda je jokala, kot je to navada. Moj oče mu je s črnim trakom zavezal noge v gležnjih, da so mu stale skupaj, ko se je shladil. Meni je bilo vse skupaj blazno zoprno. Mat pa mi je težila. Rekla je: "Pejd ga pogledat, Brane, pejd ga pogledat, Brane, no!"
.....
"Hiše so sive,
kje ste ljudje,
da vas pobijejo
in bodo ulice rdeče.

Poezija Bitenca se včasih kar obrabljeno ponavlja z besedami kot so: megla, dež, kri, nebo, jeklo. Na posameznih mestih pa je duhovit in presenetljivo liričen. Ne manjka niti družbene kritičnosti.

Obzorja, 1986; 87 str. ;

Ni komentarjev: