3. avgust 2008

Isabel Allende: HIŠA DUHOV


Isabel Allende je čilenska pisateljica, ki se je rodila leta 1942 v Limi v Peruju. Allendejeva je napisala veliko knjig za odrasle, kot na primer Hči sreče, Hiša strahov, smrt njene hčerke Paule je navdihnila roman z naslovom Paula (1995), omeniti pa velja tudi delo ljubezni in sencah (1985), Eva Luna (1987), Afrodita (1998), Hči sreče (1999), Portret v sepiji (2000) in Zorro (2005).itd.
Mesto zveri je njen prvi mladinski roman, ki je požel velik uspeh. Kraljestvo zlatega zmaja je njegovo nadaljevanje.

Isabel Allende je nečakinja predsednika Salvadorja Allendeja, ki ga je iz oblasti izrinil diktator August Pinochet. Zaslovela je že s svojim prvim romanom, Delo Hiša duhov (1982) je nastajalo v izgnanstvu, ko je 15 let živela v Venezueli in Španiji v času Pinochetove diktature. V romanu je opisala polovice stoletja čilske zgodovine. Ko se je leta 1990 vrnila v domovino, so ji podelili nagrado Gabriele Mistral. Knjiga je bila prevedena v 27 jezikov in doživlja redne ponatise.

Pisateljica je glavna predstavnica "druge generacije" magičnega realizma v latinskoameriški književnosti. Pogosto jo imenujejo "ženski glas Južne Amerike". Literarna kritika v njej vidi poosebitev latinskoameriškega feminističnega prebujenja v literaturi. V svojih delih odpira politična, zgodovinska in družbena vprašanja na vse prej kot tradicionalen način, v katerem ženska igra pasivno vlogo.

Hiša duhov je družinska saga, ki pred nami razpre vso pestrost tako sveta kot življenja ter različne poti, ki jih ponuja življenje. "Pripoved o treh generacijah južnoameriške družine Trueba, o ponosnih in strastnih ljudeh ter o nemirnih časih, v katerih trpijo in zmagujejo. Mogočni Esteban Trueba postavi na noge posestvo Tri Marije, si pridobi bogastvo in politično moč. Njegova žena Clara z nenavadno močjo premika predmete in napoveduje prihodnost. Njuna hči Blanca zanosi z očetovim delavcem, a se je prisiljena poročiti z grofom. Tu sta še njuna sinova, usmiljeni zdravnik Jaime in vihravi Nicolás, pa tudi Blancina zelenolasa hči Alba, zaljubljena v revolucionarja Miguela, ki skupaj z dedkom preživi družbene viharje in nam pripoveduje to zgodbo. Zgodbo o strastnih ljubeznih, izdajstvih, ideoloških nesoglasjih in sanjah, ki nas ženejo naprej." Vir: http://www.felix.si/index.php?str=artikel&a_id=150

Učila, 2004; 458 str.


Ni komentarjev: