3. avgust 2008

Milorad Pavić: HAZARSKI BESEDNJAK


Roman-leksikon srbskega pisatelja Pavića izšel prvič v slovenščini leta 1985 in postal kultno delo. Prinesel je idejo o iskanju sledov za izumrlim ljudstvom Hazarov. Roman je napisan kot leksikon v 100 000 besedah. Delo ni pisano ne linearno ne analitično, na ta način je uvedel prvino mitološkega časa, časa in prostora v sanjah, in v bizarnostih.
V začetku avtor zapiše : "Tu leži bralec, ki nikoli ne odpre te knjige, tu je za zmeraj mrtev" ... "Sedanji pisec te knjige zagotavlja bralcu, da ne bo moral umreti, če jo prebere, kakor je moral njegov predhodnik, ki je prebral izdajo Hazarskega besednjaka iz leta 1691, ko je imela ta knjiga še svojega prvega avtorja”.
Po sodobnih leksikonih so Hazarji mongolsko ljudstvo globoko v Srednji Aziji, Hazari iz Pavićevega romana pa so njihovi mitični predniki. Pavić njihovo življenje, njihovo zgodovino opisuje v obliki leksikografskih gesel v okviru treh knjig, rdeče, zelene in rumene ( za vsako vero posebej) in nas v svojem edinstvenem slogu pelje skoznja. Ko boste prebrali Hazarski besednjak, vam bo jasno, zakaj so to delo poimenovali tudi balkansko verzijo magičnega realizma. V kolikor ste na primer pristaš Gabriela Garcíe Márqueza, vam bo delo zelo všeč. Delo je bilo tudi dramsko uprizorjeno v režiji Tomaža Pandurja (2002) in drugih. Iz tega dela se inspirira tudi inscenator in režiser Matjaž Berger.

Knjiga je izvirna in neponovljiva v več pogledih. Obstajata namreč tudi moški in ženski izvod, ki se razlikujeta samo v enem geslu. Pisatelj priporoča, da se ljudje srečajo in si pokažejo razlike v izvodih oziroma gre bolj za to, da se imajo možnost spoznati ljudje, ki uživajo v podobnih stvareh. Knjiga je vsekakor čisti užitek za bralca, kot je zapisal Bernard Nežmah:" ki uživa v imaginaciji bibliofilije, kot je zgodba o stari knjigi, ki je imela v sebi peščeno uro, da bi opozarjala bralce, kdaj je treba spremeniti način branja."
citat: http://www.mladina.si/tednik/200225/clanek/knjige-01/

Pavićeve knjige bodo gotovo razširile meje vaše romaneskne domišljije.

Ma-no, 2002; 315 str.

Ni komentarjev: