5. avgust 2008

John Steinbeck:VZHODNO OD RAJA

Vzhodno od raja (angleško East of Eden) je roman nobelovega nagrajenca John Ernst Steinbecka, ki je bil objavljen leta 1952. Označujejo ga kot njegovo najbolj ambiciozno delo. Vzhodno od raja opisuje podrobnosti dveh družin - Traskovih in Hamiltonovih in njune prepletene zgodbe in usode.

Zgodba se dogaja prostor je okrožje Salinas v Kaliforniji na začetku dvajsetega stoletja in ob koncu prve svetovne vojne. Delo obravnava pokvarjenost in koristoljubje, ljubezen, boj za sprejetje v družbi, veličino človeka in zmožnost samouničevalnosti. Posebno podrobnost namenja občutku krivde in svobode. Vse zgodbe in usode ljudi poveže in jih naveže na biblično zgodbo o Kajnu in Ablu, naslov zgodbe V od raja je iz te biblične zgodbe.

Po knjigi je bil leta 1955 posnet film Vzhodno od raja režiserja Elia Kazana, v katerem so igrali James Dean, Richard Davalos in Raymond Massey. Film predstavlja drugi del knjige, v katerem James Dean igra Cala, sina Adama Traska, Richard Davalos pa Arona, Calovega dvojčka.

Mladinska knjiga, 1982; 775 str.

Ni komentarjev: