13. september 2008

Michael Nicholson: MAHATMA GANDHI

"Mohandas Karamchand Gandhi je eden od najzanimivejših velikih mož v zgodovini. Svoje življenjske poti ni začel s kako posebno prednostjo. Toda že zelo zgodaj si je postavil pravilo, da bo vedno ravnal v skladu z resnico. Prisegel si je, da ne bo nikoli dovolil, da bi ga poniževali. Podobne sklepe delamo vsi, toda kaj pogosto jih prelamljamo. Gandhi se jih je držal.

Odločil se je tudi, da ne bo nikoli uporabljal nasilja, čeprav bi ga drugi uporabili proti njemu. Vztrajal je rp iresnici in nenasilju ter je s svojim aktivnim upiranjem krivicam v sebi razvil neizmerno notranjo moč. Pritegnil je številne ljudi, ki so postali njegovi privrženci. Njegov zgled je v njih sproščal moč.

Pravijo, da je delal iz običajnih ljudi prave junake. Najprej se je to dogajalo v južni Afriki, kamor je odšel kot mlad pravnik in kjer se je boril proti rasni diskriminaciji. ko se je čez 20 let vrnil v Indijo, se je vse ljudstvo njegove domovine zbiralo okrog njega in mu sledilo. Klicali so ga Mahatma, "velika duša". Osvobodil jih je kolonialne oblasti.

Mahatma Gandhi je bil svetnik, ki je reševal svetovne probleme. Bil je veren mož, ki je zagovarjal enako spoštovanje vseh veroizpovedi. Trdil je, da ni posredoval svetu nič novega in da je vse, kar je svetu sporočil, staro kot človeštvo samo. Trdil je tudi, da bi to, kar je storil, lahko storili tudi drugi. Želel je, da bi ljudje sprejeli njegovo pot le, če so resnično prepričani, da ima prav.

Ko je postala Indija svobodna, ni imel nobene uradne funkcije ali pomembnega položaja v družbi. Prav tako ni imel nobenega premoženja. Njegovo bogastvo je bila ljubezen, ki jo je razdajal ljudem in ki so mu jo vračali.

V sebi je nosil veselje in smeh. V obdobju svojega nenasilnega odpora proti britanskemu imperiju je vedno delil skrbi in bolečine z najbolj skromnimi in ponižanimi. Smrti pred smrtjo sploh ni poznal. Ko je umiral, ker ga je napadel neki fanatok, je izgovoril besedo: "O Bog."

Knjiga naj pokaže mladim bralcem, kako je Mahatma Gandhi s svojim življenjem in delom pomagal svetu."

Rajiv Gandhi

Mohorjeva družba, 1995; 64 str.

Ni komentarjev: