13. september 2008

Valerie Schloredt: MARTIN LUTHER KING

Martin Luther King se je rodil 15. januarja 1929 v Atlanti, v zvezni državi Georgiji. Njegov oče je bil protestantski duhovnik in pridigar, zato je imel v črnski skupnosti pomembno mesto. O rasizmu je vedno rekel: "Ni mi mar, kako dolgo bom moral živeti v tem sistemu. nikoli ga ne bom sprejel. Boril se bom do smrti."

Marthin Luther King je bil véliki ameriški voditelj in zagovornik nenasilja. Ves čas se je bal, da bo umrl nasilne smrti, od roke tistih belcev, ki so mu nasprotovali. V južnih državah ZDA črnci, ki so bili sicer osvobojeni že med državljansko vojno, še vedno niso smeli obiskovati istih šol kot belci, celo istih stranišč ne.

Belci so bili odločeni, da stvari ostanejo, kakršne so, toda tuidi Martin Luther King je bil odločen, da jih spremeni. Vedel je, da sovraštvo ni pravi odgovor. Prevzet od spisov Gandhija je King svoje privržence popeljal na dramatične nenasilne pohode. Na ulicah so jih zaradi njihovega prepričanja napadali in podirali s curki vode. Na tisoče izmed njih so vtaknili v zapor. In nekateri so umrli.

Svoje ideje je Martin Luther King plačal z življenjem. Njegovo sporočilo, ki govori o pravičnosti, miru in svobodi za vse ljudi, je danes pomembnejše kot kdajkoli, saj težavni odnosi med rasami še vedno ločujejo ljudi v Veliki Britaniji, Ameriki in Južni Afriki.

Mohorjeva družba, 1993; 64 str.

Ni komentarjev: