26. april 2009

Sallee, Beverly : ZAIGRAJTE MELODIJO USPEHA

Podnaslov imenitne knjige za dvig samozavesti je simfonija zamisli,ki vam bodo pomagale docela izkoristiti vaš potencial. Avtorica je iz akademskih vod uspešno prestopila v poslovni svet.

Odlomki: "Količina informacij se drastično povečuje in celo doktorji znanosti ugotovijo,da v šestih do osmih letih VEČINA njihovega znanja zastari. Na visokošolskih področjih se količina podatkov podvoji v dveh do treh letih. Morate se učiti." (str.120)

"Ustvarjalna prilagoditev pomeni to, da se soočimo z tistimi negativnimi stvarmi v svojem življenju, ki jih zmoremo odpraviti. Obenem pa se nehamo ubadati z negativnimi situacijami in načini razmišljanja. Ustvarjalna prilagoditev vedno pomeni to, da storimo vse, kar je potrebno, da bi postali OSREDOTOČENI na dobre stvari v življenju , da bi bili hvaležni in ostali pozitivni." (str. 125)

"Nekega dne, me je Thomasa vprašal:" Beverly, si v življenju izkusila veliko žalosti?""Oh, ja," sem odvrnila. Dejal je:" Zato si pa vedno tako vesela. Tudi jaz sem bil mnogokrat žalosten. Pa sem se odločil, da bom srečen. "Kako se soočiti s težavami in negativnimi situacijami v življenju. Ste se tudi vi odločili, da boste srečni?

Pesimist bi zagotovo vprašal: "Zakaj jaz? zakaj? Zakaj?Zakaj to?" Optimisti pa so ljudje, ki vprašajo: "Kaj lahko storim? Kako se lahko iz tega kaj naučim? Kako mi ta situacija lahko pomaga zrasti? Kako jo lahko spremenim?
(str.127)

Pesimisti na sedanjost gledajo v luči preteklosti. Če se zazrejo v prihodnost, se osredotočijo na to, kaj bi lahko šlo narobe. Pesimisti rečejo takšne stvari: "Ničesar ne znam narediti prav."ali pa " Nikoli ne bom okreval."
Optimisti se osredotočijo na to, kaj bi lahko bilo. Rečejo: "Nekaj novega se bom naučil.", "To zmorem storiti prav," in " Kmalu bom spet na nogah."

Optimizem je združljiv z željo po uresničitvi potenciala. "(str.128 )

"2. Osredotočite se na rešitev. To ne pomeni, da se vdamo v usodo in dopustimo, da bi za vselej živeli s težavami, pač pa to, da priznamo, da težave obstajajo. Sprejmimo dejstvo, da priznamo, da težave obstajajo... ...Težave obstajajo, rešitve pa tudi. "(str.130)

"4. Prepodite negativne okoliščine: Včasih je treba negativne okoliščine preprosto prepoditi, namesto, da bi dopustili, da bi še naprej bili njihov ujetnik. Nekatere težave so tako dolgotrajne in obsežne, da se nam zdi, da nas bodo uničile ali da zaradi njih nikoli ne bomo mogli izkoristiti svojega potenciala.
Nekaj primerov: nekega dne lahko ugotovite, da morate prodati svojo hišo in super avto in zaživeti malce skromneje, da bi zmanjšali višino mesečnega zneska pri plačilu računov, za katere se zdi, a jih nikoli ne morete v celoti poplačati. Morda ugotovite, da preveč popivate, zato boste morali na zdravljenje odvisnosti od alkohola, potem pa se priključiti podporni skupini. Morda ugotovite, da je las, da enkrat za vselej končate tisti odnos, poln zlorabljanja." (str.132)

"Tvegajte: Tvegajte, četudi vam lahko spodleti. Izjemno uspešni ljudje so mnogokrat dejali, da so jih njihovi porazi naučili več uspeha kot uspehi- verjemite mi, da je vsak uspešen človek nekoč izkusil neuspeh. "(str.148)

5. Dajajte pozitivne komplimente. Mnogo žensk v svojem življenju še nikoli ni imelo človeka, ki bi jih nenehno spodbujal na pozitiven način. nešteto ljudi je odraščalo v družbah, ki so jim nenehno dopovedovale, da ne morejo in ne bodo uspeli. Sčasoma so tej laži nasedli, jo ponotranjili, zdaj pa živijo v skladu z negativnimi zaznavami človeka, ki jim je laž natrosil." (str.152)

Ukrepanje: izkoristite trenutek in vztrajajte. Svojega potenciala ne boste nikoli razvili, če boste v koncertni areni življenja sedeli med občinstvom in nikoli postali del zbora na odru.

Uravnoteženost: Življenje je sestavljeno iz osmih ključnih dejavnikov. Da bi zares uspešno živeli, morate razvijati potencial, da na SLEHERNEM izmed osmih področij: družina, delo, duhovno življenje, čustveno zdravje, prijatelji, učenje, finance in telesno zdravje. Ugotovite, kako lahko na vseh področjih zaživite celovito in mirno.

Ljubljana : Lisac & Lisac, 2007; 173 str.

Ni komentarjev: