24. junij 2009

Goran Vojnović: ČEFURJI RAUS!

Vojnović hote ali nehote podrži ogledali "večinskemu" delu slovenskega prebivalstva, da zagleda spako nacionalizma v vsej svoji vsakodnevni podobi, ki "čefurje" spremlja od vrtca pa do konca. Najbolj tragikomično pa je to, da je za tiste v Bosni ta isti čefur pa "Janez". Podobna zmerljivka za razseljeno osebo brez "ta prave domovine". Nikjer sprejete brez zadržkov.

Vojnović je vsekakor zadel v živo, saj je bil roman in avtor preganjan in na koncu "oproščen", ker je žaljivo pisal o policiji. Šele s tem pa je bil res deležen vseh sojev žarometov, rezervacij in dobesednega puljenja za knjigo v knjižnicah. Knjigo je vredno prebrati tudi zaradi originalnega slengvoskega jezika, čeprav v njej mrgoli kletvic, psovk in vulgarizmov. Včasih za okus povprečenga bralca, kar malo preveč. Ne manjka originalnega humorja, ki ga lahko tako mastno povejo samo "oni od dol", življenjskih modrosti.

Roman je pisan v poglavjih, kjer nam v vsakem poglavju odgovori na en zakaj. Pripoved teče v prvi osebi, pripoveduje jo Marko, glavni junak. Skozi scene sledimo njegovi prelomnici in krizi v življenju, ki je na meji med najstnikom in odraslim. Pripoved je zgoščena kot tok zavesti in zato jo mestoma kar težko dojamemo, ker tako brbota, šumi, se prepleta, zapleta, razpleta. Odlični so mestoma tudi prozori, ki so slikovito izrisani, saj je bilo delo prvotno mišljeno kot scenarij.

Vsekakor je knjiga, kljub kakšni pomankljivosti, o kateri bi se dalo debatirat, prijetna popestritev v naši zapečkarski literaturi. Družbeno-kritična, novodobna. Priporočam. Roman je prejel nagrado kresnik za najboljši roman leta.

sreda, 24.06.2009 07:59
Tekst: (sta)
Ljubljana - Na Cankarjevem vrhu na Rožniku so na kresni večer razglasili letošnjega dobitnika nagrade časopisne hiše Delo za najboljši roman leta. Nagrada kresnik v vrednosti 5000 evrov je pripadla Goranu Vojnoviću za roman Čefurji raus!. Lavreata na podelitvi ni bilo, nagrado je namesto njega prevzel igralec Aleksandar Rajaković - Sale.


Ljubljana : Študentska založba, 2008; 199 str. ; zbirka Beletrina

Ni komentarjev: