3. julij 2009

Miro Simčič: TITO BREZ MASKE

Novinar in publicist Miro Simčič je napisal relevantno knjigo, v kateri skuša obdržati zgodovinsko distanco do obravnavanega Josipa Broza, niti ga preveč ne hvali, niti ga preveč ne kritizira. Skuša loviti srednjo pot in nam ga prikazati z vseh plati, ki so bolj ali manj dopadljive. V knjigi je ogromno fotografij. Knjiga pa pusti odprto vprašanje, kdo je bil pravzaprav v resnici Josip Broz in presenetljivo malo pove o vsebini fascikla 36., ki je poglaviten vir skrivnih informacij iz arhivov.

Mladinska knjiga je naredila dobro marketinško potezo, saj je takoj po bestsellerju Tito brez maske izdala še knjigo Aleksandra Matunović, ki je bil Titov osebni zdravnik v letih 1975-1979: Titova sovladarica, ki je posvečena bolj ali manj Jovanki in odlično ( ter na drugačen način) dopolnjuje iste glavne junake. Žal pa je večina fotografij v obeh knjigah istih.

Zame ostaja največja skrivnost, kako naj bi Tito, ki se je rodil v revni družini v Kumrovcu, znal igrati klavir, če že sprejmem, da se je več tujih jezikov naučil v zaporu, ki so bile prava univerza. Od kod tak okus za luksuz, ki ga ni premogel niti krvoses Stalin, ki je bil proti Tito pravi partijski asket. Od kod mu vse poznavanje umetnosti, vključno recitiranje Puškina na pamet? Zakaj je pri sebi hranil popis padlih v prvi svetovni bojni, na kateri naj bi bil Josip Broz?

Najbolj duhovita domislica, pa se mi je zdela okoli izvoru njegovega vzdevka Tito, ki naj bi ga dobil zato, ker je vedno ukazoval, kaj naj kdo naredi: ti to, ti to, ti to.

Mladina oz. Mateja Hrstar je kritično zapisala, da je to knjiga Tito za začetnike, vredno je prebrati več na:
http://www.mladina.si/tednik/200719/clanek/kul-knjige--mateja_hrastar/ .

Ne strinjam se z njo v celoti. Menim, da sem vedela o Tito že marsikaj tudi prej, pa je bilo kar nekaj stvari zame novih. Vsekakor pa je knjiga lahko postala bestseller šele s Tito-nostalgijo in nezadovoljstvom s sedanjostjo, grozečo krizo, v točno tem trenutku.

Mladinska knjiga, 2007; 527 str. : ilustr.

Ni komentarjev: