3. julij 2009

Aleksandar Matunović: TITOVA SOVLADARICA

Matunović je bil Titov osebni zdravnik v letih 1975-1979. Kot avtor nam pove tudi pikantne podrobnosti iz Titovega življenja tako rekoč iz prve roke. Jovanka je bila 6 let Titova ljubica in z njo se je poročil šele po hudih pritiskih sodelavcev, ker je ni imel za dovolj omikano in izobraženo, da bi lahko igrala prvo damo. Vsa ponižanja, ki jih je preživela v teh letih, ko je bila njegova metresa, je obilo vrnila kasnejšim zaposlenim na njenem "dvoru". Avtor pravi, da jo je nemalokrat ponižal pred vsemi, dokler je bila samo njegova zaposlena. Kot njegovi soprogi pa so ji morali vsi izkazovati dolžno spoštovanje. Po prvih sladkih letih vstopa na jugoslovanski Olimp, so sledila leta obupa, ljubosumja in borbe za oblast oziroma Titovo dediščino. Mogoče tudi iz strahu, kaj se bo zgodilo z njo po Titovi smrti. Nikdar nisem pomislila, da se je Jovanka odpovedala otrokom, ker je Tito tako želel, da je bil njen prvi moški, ki jo je nizkotno, praktično v lastni hiši varal z maserkama, oziroma po avtorjevih trditvah z eno od njiju (preverjeno), ker je sama to na glas povedala. Borila se je za položaj ob njem do njegove smrti v kliničnem centru. Jovanki pa so zamerili, ker ni sedela pred vrati skupaj z ljubico, ki je dobila v kliničnem centru sobo poleg njegove. Nenavadna (ne)morala za tisti ali pa današnji čas.

Jovanka je zaradi ponižanja raje izbrala osamo. Izbir ni imela veliko. Lahko bi se ločila, kar je do neke mere stigma in sramota tudi za žensko ( iz Like). Tako bi izgubila tudi privilegije, ki jih je imela in so ji najbrž predstavljali še zadnje zadovoljstvo. Druga izbira je bila, da bi se sprijaznila s trikotnikom ali morda celo mnogokotnikom. Ta izbira je verjetno od nje zahtevala preveč hinavščine in samoponižanja. To, da ji je Tito telefonaril prvi za novo leto, mu ne prinese nobene plus točke, ker jo je "kao" pogrešal. Verjetno ga je bodla misel, da ga je zapustila. Če se ozremo po drugih razmerjih, poročenih in neporočenih, je bil vedno on tisti, ki je končal razmerja. Mogoče je bila edina Jovanka, ki se mu je uprla in odšla. Matunović kot moški seveda razmišlja, da bi morala zamižati pri maserkah, da bi bilo tako zanjo bolje. Preko nekaterih stvari žal ženske ne moremo. Tako tudi lahko razumem pekel, ki ga je posledično "kao" ustvarjala Jovanka in izsiljevanja, ki jih je izvajala, ker ni hotela sprejeti haremskih načel. Žalostno je samo, da zgodovina potem pljuva po njej namesto po krivcu. Verjetno so tako svetovali tudi Hillary Clinton. Požri in dvigni glavo. Mogoče je vsa navidezna borba za oblast bila bolj borba za svojega moža in varnost po njegovi smrti.

Zaradi tega, ker mali "Jole" ( Darijana Grbić alias mala Jovanka) ni bil po volji Titov osebni zdravnik, se je moral posloviti iz Titove družbe.


Mladinska knjiga, 2008; 326 str. : ilustr.

Ni komentarjev: