1. oktober 2009

Andreja Pšeničny: NA VISOKIH PETAH

Knjiga je duhovito odvija v domu starejših občanov, ki je v bistvu hotel z imenom "Druga pomlad", kjer je polno odštekanih starcev in stark (ki imajo kar preveč mladostnih karakteristik kot na primer pankovski image odslužene igralke itd.) Drugače pa zabavno in duhovito branje za sprostitev. Avtorica je po poklicu univ. diplomirana psihologinja. V Sloveniji je začetnica raziskav izgorelosti na delovnem mestu.

Miš, 2007; 2 zv. ; Zbirka Srebrne niti

Knjiga 1: V vsakem raju je kača. - 326 str.

Knjiga 2: Na koncu vedno pride natakar in prinese račun. - 373 str.


ODLOMKI:

..."Navadno se je treba najbolj bati najmanjših sovražnikov." (Jean de la Fontaine) ( str. 71)

...." Potem mi ne ostane drugega, kot da vzamem v roke časopise in preverim, komu še ni potekel rojstni list." Na to se je Melita le odzvala: "Kaj ? Saj rojstnih listov ne podaljšujejo. Je stopil v veljavo kak nov predpis?" "Med osmrtnice grem pogledat, kdo od starih prijateljev kje še živ. Uf, čez noč si izgubila smisel za humor.," ji je očitala."... ( str. 71-72)

..."Milijonar sem. To je moja vera." ( George Bernard Shaw) (str. 87)

...Veliki ljubimec je prišel do postelj, skušal zapeljivo leči in v istem hipu zastal. Toliko torej o veliki avanturi. Alkohol + trava+ emšo= neuporabno moško truplo." Sedla je na posteljo in dregnila Boštjana . "Pristal si na napačni pisti."... (str.102)

...""Kaj ne poznaš moške molitve po šestdesetem?Ne? Takole gre: 'O bog, če siv zel moč, vzemi, prosim, še voljo.' " Ja, napis TUKAJ POČIVA bi morali moški dobiti že ob upokojitvi, ne šele na spomenik. Bi bile vsaj opozorjene. Ali pa bi si za nujne primere priskrbele viagro. Lazar, vstani!""... (str. 105)

...""Skratka križanec med ženitno posredovalnico. prostorom za diskretne avanture in hotelom za mladoporočence v seniorski ligi. Če jo zavijemo v kičast celofan, je ideja uporabna. Če pa hotel odpre še seksološko svetovalnico za starejše občane...brezplačen medeni teden...ponudba in povpraševanje po internetu... Zlata jama. Glavno tržno blago je torej možnost, da na stara leta nisi osamljen. To je to."... (str.106)

..."Izgubila sem prijatelje, nekatere zaradi smrti... druge preprosto zato, ker niso znali prečkati ceste." (Virginia Woolf) (str. 126)

... "Bankirjem moraš za pridobitev posojila najprej dokazati, da ga ne potrebuješ..." (str. 132)

..."Zapomni si: Kamor koli greš, si vedno tukaj. (Konfucij) (str. 144)

..."Zveze so si bile precej podobne. Na začetku velike besede, na koncu veliko besed."... (str.150)

..."Kdor govori o stvareh, ki ha ne zadevajo, bo slišal, kar mu ni všeč."... (Iz tisoč in ene noči) str. 160)

..." Prijatelj: človek, ki ti popolnoma nesebično škoduje." (Wieslaw Brudzinski) (str. 163)

..." "Ave Caesar, morituri te salutant!" " Če ne boš nehal s takimi, te bomo kar mi ubili, brez cezarja, "mu je zagrozil Nikolaj."... (str. 192)
..."Ne morem verjeti, da bog kocka z vesoljem. " (Albert Einstein) (str. 193)
..."Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeprav glede prvega nisem gotov."... (A.Einstein) (str. 169)
..."Nesposobni so sposobni onemogočiti sposobne." ...(Anonimen avtor) str. 180
...Ni barv, so le odtenki."... (Paul Verlaine) (str. 305)
..."Moški so bolj podobni računalniški strojni opremi. Okorni, oprijemljivi, enostavni za vzdrževanje, predvidljivi in zanesljivi. Do določen mere jih lahko nadgrajuješ, da postanejo nekoliko hitrješi in okretnejši, toda ne moreš jih popolnoma spremeniti Če se lotiš menjavanja matične plošče, se na koncu izkaže, da bi bilo ceneje in enostavneje zamenjati ves računalnik."... (str. 332)
..."Saj veš, da pravica in pravo nista isto. Ljudje na sodišču iščejo pravico, dobijo pa samo pravo.Veliko jih je razočaranih. Zakoni sami po sebi niso pravični niti krivični. In sodstvo samo izvaja zakone. "... (str. 339)
..."človek se lahko pretvarja, da je resen, ne more pa se pretvarjati, da je duhovit". (Sacha Guitry)...(str.341)

Ni komentarjev: