4. oktober 2009

Marianne Fredriksson: EVANGELIJ PO MARIJI MAGDALENI

Avtorica je spletla izredno lepo pripoved o človeških stiskah, hkrati pa odprla feministično vprašanje glede tega, kaj vse se je spremenilo v svetem pismu in evangelijih po potrebi cerkve. Knjiga sicer ostaja v okviru literaren fikciji, a kljub vsemu nam da misliti. Seveda ni odveč pripomniti, da je razburila Cerkev, knjiga je zato izšla v angleškem prevodu šele v času, ko je Dan Brown izdal Da Vincijevo šifro.

Odlomki:
..." Naslednjo soboto je rabin povedal drugo zgodbo. Neki moški je umrl, ovili so ga v mrtvaški prt in položili v krsto. Na njegovem pogrebu se je zbralo veliko ljudi, žalovali so in jokali.
Toda moški je bil le na videz mrtev in jokanje ga je prebudilo. Potolkel je na pokrov krste. Žalovalci so se prestrašeno spogledali. Toda najpogumnejši so le odprli krsto, videli mrtveca, kako je sedel in ga slišali zavpiti:" Nisem mrtev. "
Ob čemer je neki pogumen moški odločno pribil: " Tako zdravnik kot duhovnik sta te razglasila za mrtvega, Zato lezi nazaj."
Z žeblji so zabili pokrov na krsto in jo spustili v grob."... (str. 73)
..."Svečenica je ponovila, kar je rekla že prejšnjega dne. "Ne le za Jude. Če ženske ne bi imele moči, bi bilo manj predsodkov proti njim." " (str. 102)

..."Mogoče zato, ker so tako zlobni. Kar je mogoče zato, ker se ves čas bojijo.
Ni odgovoril, kakor bi hotel, da nadaljuje.
Nazadnje je rekel: "Ampak ti se ne bojiš?"
"Morda zato, ker se mi je najhujše že zgodilo. "
Molk je bil tokrat daljši.
Ni umaknil pogleda z nje in pomislila je, da še nikoli ni srečala tako resnobnega človeka. Nemogoče se je bilo plitko pogovarjati z njim, zapredati besede v preproste resnice. Vsak odtenek je bil pretehtan.
"Mislim, da se ljudje najbolj bojijo biti zavrnjeni, "je rekla, njen pogled neomajen. "Nikoli nisem pripadala...."
"Niti kot otrok?"
"Ne. Če imaš svetle lase in modre oči v majhni judovski vasi..."
Ni je tolažil. Čutila je, da mi mora povedati celotno zgodb, toda v trenutku jo je obšla nenavadna gotovost. Saj že ve. Čuti vse.
Bilo je nedoumljivo, a je bila povsem gotova.
Nenadoma jo je zazeblo, zato se je tesneje zavila v ogrinjalo in rekla.:"Pripoveduj mi o sebi." "... (str. 121)
...""Včasih sem pomislil, da je Jezus prišel prezgodaj, da svet še zdaleč i dovolj zrel, da bi ga razumel. Bogovi, ki jih častimo, so daljni in hladni. Toda Jezusov bog je skrit v vsakem srcu.""... str. 165)
...""Po judovski filozofski teologiji je filozofija ženska. Knjiga pregovorov vsebuje zgodbo o Sofiji, Božji hčeri, ki je bila ustvarjena dolgo pred Človekom in ki prihaja na zemljo, da bi nas pregovorila, naj poslušamo in se učimo." "... (str . 181)

Nova Gorica : Eno, 2006; 263 str.

Ni komentarjev: