30. april 2010

TImothy Ferriss: 4-URNI DELOVNI TEDEN

Knjigo ponujajo kot ameriško kultno knjigo- prodano v več kot 500.000 izvodih. Preberite jo, pa se ne boste čudili. Avtor nam da napotke, kako pridobiti predvsem čas in denar. Če temeljito razmislimo, je relativni prihodek novo merilo, ki ga bomo vsi uporabljali čedalje bolj pogosto. Ne bomo več marali služb, ki nam bodo dale veliko, vključno s službenim Audijem, a nas požrle s kožo in kostmi. Čas je namreč ena izmed sestavin razkošnega življenjskega sloga. Ne koristi nam kaj dosti, če imamo denar, pa ga nimamo časa zapraviti, oziroma ga zapravljamo za stvari, ki jih ne potrebujemo. Prav tako nam ves čas, ki ga imamo kot nezaposleni, ne pomaga, če nimamo denarja, da bi ta čas lepo in udobno preživeli. Ta knjiga skuša združiti oboje. Čas je, da odkrijete svojo podjetniško žilico. Če še niste navdušeni nad tehnologijo, boste po tej knjigi postali njen privrženec ali vsaj zagovornik.


Učila, 2008; 315 str.

»Relativni prihodek uporablja dve spremenljivki: denar in čas, navadno v urah. Celotni pojem »na leto« je poljubna stvar, s katero se hitro zaslepite. Poglejmo, za kaj gre v resnici. Jana Novak zasluži 100.000 dolarjev na leto, 2000 za vsak delovni teden v letu, dela pa 80 ur na teden. Jana torej zasluži 25 dolarjev na uro. Janez Novak zasluži 50.000 dolarjev na leto, 1000 na delovni teden, dela 10 ur na teden, torej zasluži 100 dolarjev na uro. Po relativnem prihodku je Janez štirikrat bogatejši. ( str. 45)

»Ljudje ne želijo biti milijonarji – želijo pa doživeti tisto, za kar mislijo, da je mogoče kupiti samo z milijoni. Sem spadajo recimo smučarske koče, butlerji in eksotična potovanja. Morda masaža s kakavovim maslom, medtem ko počivate v viseči mreži in poslušate valove, kako enakomerno pljuskajo ob kolišče vašega s slamo pokritega bungalova? Sliši se lepo.
Ljudje ne fantazirajo o tem, da bi imeli v banki milijon dolarjev, fantazirajo pa o življenjskem slogu popolne svobode, ki naj bi ga ta milijon omogočal. Tu se postavi vprašanje: Kako doseči milijonarski življenjski slog popolne svobode, ne da bi morali za to priti do milijona dolarjev?« (str. 16)

Ni komentarjev: