16. avgust 2010

Christopher Moore: JAGNJE


Knjiga bo pritegnila tiste, ki jih zanima še kakšen drug zorni kot Jazusovega življenja. Dobili smo npr. Magdalenin evangelij, tale pa je evangelij Jezusovega najboljšega prijatelja Focna oz. Levija. Knjiga je zabavna, polna ironije in duhovitosti, a hkrati sloni tudi na zgodovinskih dejstvih. Knjiga za sladkousce in dvomljivce. Zelo pobožnim odsvetujem.Avtor pravi:... "ne poskušam preedstaviti zgodovine, kakršna bi utegnila biit v resnici, temveč samo pripovedujem zgodbe."
(str. 497). Naslovnico si lahko ogledate in preberete več na:

http://www.didakta.si/jagnje/jagnje_trda_vezava.html

Didakta, 2010, 503 str.

ODLOMKI: Avtorjev blagoslov
Če ste te strani odprli, da bi se nasmejali, naj vas popade smeh.
Če ste tu, ker menite, da Vas bo vsebina razžalila,
naj vas prevzame divja jeza in vam zavre kri.
Če išlete dogodivščie, naj vam ta zgodba pokaže pot do blaženega pobega.
Če bi radi preizksuili ali povečali trdnost svoje vere, naj vas ta zgodba pripelje do zadovoljivih zaključkov.
Vse knjige razodevajo popolnost, tako s tistim, kar so, kot tistim, kar niso.
Da bi našli tisto, kar iščete, pa najsibo na teh straneh ali kje drugje.
Da bi našli popolnost in jo spoznali po imenu. ( str. 7)

Nekaj časa sem samo hodil vštric z Josom, nato pa kar najbolj prepričljivo rekel: "morla is na Vzhod, Jos. Zdaj to veš."
"Ampak, ne bi mi bilo trreba oditi ravno v tistem trenutku. To je bilo strahopetno. Bi bilo tako hudo, le bi jo videl poročiti se z Jakanom? Če bi bil ob njej, ko je povila njunega otroka?"
"Ja, bi bilo. Ne moeš rešiti kar vsakogar."
"Si zadnjih dvajset let prespal?
"Si jih ti? Če ne moreš spemeniti preteklosti, s tem občutkom krivde samo zapravljaš čas v sedanjosti. Če se ne držiš tega, česar si se naučil na VZhodu, nama morda res ne bi bilo treba oditi . Morda je le bilo strahopetno od naju, da sva odšla iz Izraela." ( str. 412-413)

" Vso noč jih ni bilo nazaj,in to je bila zelo dolga noč, saj smo morali vsi poslušati zgodbeo Janezovem in Jakobovem očetu Zebedeju, ki je bil očitno pogumen kot Daniel, mode rkot Salomon, močan kot Samoson, predan kot Abraham,lep kot david in oretkan kot Goliat, Bog mu daj pokoj. (Smešno, kajti Jakob je svojega očeta opisoval kot zahrbtenga možica z govorno napako.)" ( str. 451)

"Nihče ni popol... No, nekoč je nekdo res bil, a smo ga ubili." NN ( str.453)

Ni komentarjev: