12. september 2010

Urška Mitrović: V NEDOVO SOBO JE TREŠČILA BOMBA!

Slikanico lahko uvrstimo med vzgojnice, ki so staršem v pomoč pri vzgoji. Kdo od staršev namreč ni imel težav, kako prisiliti otroka k pospravljanju sobe? Načini so bolj ali manj uspešni. Eden od možnih je tudi način Nedovih staršev. Slikanica deluje na otroka z zgledom, starše pa z nagovorom na koncu spomni, da je vzdrževanje reda ne samo lepa navada, ampak pogoj za red v življenju, red v glavi, predvsem pa: kar se Ned ali Janezek ali pa Špelca naučijo, to znajo, navade pa ohranijo. Vzgoja je odgovorno delo. Otrok ne potrebuje samo ljubezni in varnosti, da bo postal sam odgovoren odrasel, ki ne bo bežal pred svojimi zadolžitvami.

Otroci sicer v zgodbi popolnoma uživajo, saj jih prepriča duhovit tekst in hudomušne ilustracije. Z ilustracijami, ki spominjajo na strip, je ilustrator sploh zelo sinhroniziran s časom.

Še ena novost je v slikanici. Dobesedni govor je pisan z velikimi tiskanimi črkami, medtem ko je vezni tekst pisan v malih črkah. Na ta način malim bralcem pomaga premostiti prehod pri branju od velikih tiskanih črk na male tiskane črke.

Da se otrokom slikanica vtisne v spomin tudi zaradi provokativnosti, mi potrjuje to, da je ena od znank rekla, da je njen sinček na obisku pri babici, ki ni imela prav vzorno pospravljeno stanovanje, oznanil: "Babi, pri tebi je pa tako, kot bi v tvojo sobo treščila bomba!" in se zadovoljen zarežal, ker je bil tako pameten. Vsi, razen njega, so zardeli. Vsekakor vzgoja deluje v vse smeri in velja za vse primere.

Slikanico lahko kupite jo lahko po akcijski ceni tukaj.

Priporočam.

Biser, 2010.

Ni komentarjev: