07. december 2010

Saša Vegri: NAROČJE KAMENČKOV

Igor Saksida je izbral 75 pesmic Saše Vegri, ki jih je odlično ilustriral Damjan Stepančič. Zbirka, brez katere ni pravega otroštva. S tem delom se Saša Vegri postavlja ob bok Otonu Župančiču in Tonetu Pavčku.


Založba Miš je o avtorici in knjigi zapisala:

"Pesnica Saša Vegri je nižjo gimnazijo končala v Celju, nato pa je obiskovala šolo za umetno obrt. Vmes se je za kratek čas zaposlila, leta 1956 pa se je vpisala na filozofsko fakulteto, oddelek za umetnostno zgodovino. Več let je bila svobodna književnica, od leta 1968 pa knjižničarka v Pionirski knjižnici v Ljubljani. S pritajenim humorjem in v zbranem preprostem jeziku je upesnjevala vsakdanjo resničnost otroškega sveta in pri tem pogosto prestopala meje. Pisala je tudi poezijo za odrasle, čeprav je najbolj znana kot pesnica za mlade bralce: Jure kvak kvak (1975, 1994), Mama pravi, da v očkovi glavi (1978), To niso pesmi za otroke ali kako se dela otroke (1983), Kaj se zgodi, če kdo ne spi (1991).
Za pesniško zbirko Mama pravi, da v očkovi glavi je leta 1980 prejela Levstikovo nagrado.

Antologija je nastala ob 75-letnici Saše Vegri na pobudo in s sodelovanjem Pionirske - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Mestna knjižnica Ljubljana. "

Miš, 2009; 132

1 komentar:

mojca doria pravi ...

prečudovita knjiga! zelo čutna in izredne ilustracije!!